Nicolas Maeterlinck

Investering van 900 miljoen om Gentse ring aan te pakken

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) belooft dat de volgende Vlaamse regering een financiële impuls doet van zowat 900 miljoen euro om de mobiliteit in het Gentse havengebied te versterken. De investering in project R4WO omvat de (her)aanleg van wegen, fietsbruggen, sporen en busbanen. Aan enkele kleine ingrepen beginnen aannemers volgend jaar al, maar het grootste deel van de ingrijpende operatie komt in 2022 op kruissnelheid.

De aanbestedingsprocedure voor het project R4WO is van start gegaan. De bedoeling is om het verkeer daar veiliger te maken. Dat gaan ze doen door 14 kruispunten langs de ring te vervangen, en er komen tunnels op verschillende plaatsen. Hier en daar worden op- en afritten ook geschrapt, zodat er geen zwaar verkeer door de woonkernen rijdt.

Op het Eurosilo-kruispunt komt het eerste turboverkeersplein van Vlaanderen: daar moeten bestuurders de juiste voorsorteerstrook kiezen voor ze het plein naderen. Daarna worden ze door verkeerslichten omgeleid in de juiste richting.

Het geld voor de werken, zowat 900 miljoen euro, zal wel door de volgende regering uitgegeven moeten worden. "In deze regeerperiode ging de schup in de grond voor de grote Oosterweelwerken rond Antwerpen", klinkt het bij minister Weyts, "en werden de omvattende Werken aan de Ring rond Brussel op de rails gezet".

Focus op alternatieven

Opvallend is dat er veel aandacht is voor de alternatieven van de auto. Zo komen er acht fietsbruggen en 15 kilometer aan fietssnelwegen bij. Dat heeft als gevolg dat fietsers over een traject van 12 kilometer niet meer in contact komen met wagens. Ook het spoor krijgt extra geld, de spoorlijn 204 tussen Gent en Zelzate wordt doorgetrokken. Vier spooroverwegen waar de weg het spoor kruist, worden ook geschrapt. 

De Gentse schepen van mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) is tevreden: "Ik ben blij dat er veel geïnvesteerd wordt in de alternatieven, dat is een aardige som. Maar er kan natuurlijk meer geld naar het spoor gaan. Ook de binnenwateren hebben potentieel, daar kan ook op ingezet worden." 

De eerste werken beginnen volgend jaar, de rest zal uitgevoerd worden in 2022.

kasto80

Meest gelezen