AFP or licensors

Amerikaanse activisten bezetten de Venezolaanse ambassade in Washington: "Wij zeggen neen tegen Guaidó"

De politieke crisis in Venezuela heeft er een nieuw strijdtoneel bij: de bittere machtsstrijd tussen de linkse president Nicolás Maduro en oppositieleider Juan Guaidó speelt zich nu ook af bij de Venezolaanse ambassade in Washington DC. Amerikaanse actievoerders bezetten het gebouw uit solidariteit met president Maduro. Zo willen ze verhinderen dat vertegenwoordigers van de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó er hun intrek nemen. 

Als gevolg van de erkenning van zelfverklaard interim-president Juan Guaidó door de regering-Trump kregen de diplomatieke vertegenwoordigers van het linkse Maduro-bestuur bevel om plaats te ruimen voor de oppositie. Het ambassadepersoneel kreeg een ultimatum van de Amerikaanse overheid: alle diplomaten en hun medewerkers moesten het land uit, ten laatste op woensdag 24 april.

En zo geschiedde, de laatste diplomatieke vertegenwoordigers hebben de ambassade eergisteren verlaten en zijn inmiddels naar Venezuela teruggekeerd, maar hun plaats is niet ingenomen door Guaidó-getrouwen, wel door Amerikaanse activisten die Maduro steunen. En die sympathisanten, het zijn er al enkele tientallen, zijn geen Venezolanen maar Amerikanen.

"Collectief ter bescherming van de ambassade"

"Collectief ter bescherming van de ambassade", zo noemen ze zichzelf. Twee weken geleden al namen ze hun intrek in het ambassadegebouw met de goedkeuring van de Venezolaanse diplomaten. Nu hebben ze de sleutels en de zegen van de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza: "Hun steun is welkom en legaal, zij beschermen Venezolaans staatseigendom in de VS."

Hun steun is welkom en legaal. Zij beschermen Venezolaans staatseigendom in de VS

Jorge Arreaza, minister van Buitenlandse Zaken Venezuela

Medea Benjamin, frontvrouw van het collectief, legt uit dat het initiatief voortkomt uit verontwaardiging over de pogingen van de Amerikaanse regering om een regimewissel in Venezuela te forceren en president Maduro omver te werpen.

Het collectief wil nu verhinderen dat de ambassade in handen valt van de oppositie die niet verkozen is: "Wij verzetten ons uit solidariteit met het Venezolaanse volk, tegen de illegale uitzetting van diplomatieke vertegenwoordigers van de democratisch verkozen Venezolaanse regering door de regering-Trump. Wij willen dat de Venezolanen weten dat er Amerikanen zijn die vastbesloten zijn om tegen dat beleid in te gaan. Wij zullen de ambassade verdedigen omdat wij niet akkoord gaan met de interventie van onze regering, zelfs al moeten we erbij gaan liggen…"

Wij verzetten ons tegen de illegale uitzetting van diplomatieke vertegenwoordigers door de regering-Trump. Wij zullen de ambassade verdedigen, zelfs al moeten we erbij gaan liggen...

Of het tot een confrontatie met de Amerikaanse autoriteiten zal komen, valt af te wachten. De activisten kregen gisteren al een waarschuwing van Elliot Abrams, de VS-gezant voor Venezuela. Die gebood dat ze de ambassade moeten verlaten, maar plakte er nog geen termijn op.

Op z'n persconferentie moest Abrams het trouwens ontgelden, hij werd onderbroken door een woedende activiste die schreeuwde: "Geen staatsgreep in Venezuela! Hoe durf je? Elliot Abrams is een oorlogscrimineel. Hoe durf je het internationaal recht te ondermijnen?" Abrams is omstreden, onder meer door zijn steun aan de contra's in Nicaragua en zijn betrokkenheid bij de slachtpartij in El Mozote in El Salvador in 1981, waarbij minstens 800 doden vielen.

Geen staatsgreep in Venezuela! Elliot Abrams is een oorlogscrimineel. Hoe durf je het internationaal recht te ondermijnen?

Activiste "Codepink" tijdens persconferentie Elliot Abrams, VS-gezant voor Venezuela

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

Conventies van Genève omzeild?

Het collectief voelt zich gesterkt door het feit dat de Verenigde Naties Maduro blijven erkennen als legitiem president van Venezuela. Op een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad over Venezuela op 10 april hadden de Verenigde Staten nog geëist dat de VN Guaidó erkent als legitieme president van Venezuela. Maar dat zal niet gebeuren, want 70 procent van de VN-lidstaten blijft achter Maduro staan, Rusland en China op kop. Kevin Zeese: "We blijven hier tot Venezuela een akkoord bereikt met de VS over de bescherming van dit gebouw. Onder de Conventies van Genève is de VS daartoe verplicht."

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen