©Benoit DECOUT/REA

Antigifcentrum: "Kinderen stoppen nog te vaak huishoudmiddelen in hun mond"

Het Antigifcentrum waarschuwt opnieuw voor de gevaren van huishoudmiddelen. Het centrum krijgt elk jaar namelijk meer oproepen binnen van incidenten met dergelijke producten. Dat schrijft De Standaard. Bijna de helft van alle oproepen gaat over kinderen. Zij drinken bijvoorbeeld nog te vaak van flesjes aftershave of eten van wascapsules. Daarom lanceert het Antigifcentrum nu ook een nieuwe campagne.

Elke dag krijgt het Antigifcentrum meer dan 150 oproepen die verband houden met mogelijke vergiftigingen. Heel wat van die oproepen gaan over incidenten met huishoudproducten, zoals bleekwater, wascapsules, allerhande cosmetica of batterijen.

Vooral de stijging van het aantal oproepen over de incidenten met wascapsules is opvallend

Patrick De Cock, woordvoerder Antigifcentrum

"Vooral de stijging van het aantal oproepen over de incidenten met wascapsules is opvallend", zegt Patrick De Cock van het Antigifcentrum. "In 2014 waren er nog 281 oproepen over, maar dat aantal is vorig jaar gestegen tot 386. Het gaat om relatief nieuwe producten die nu meer gebruikt worden. Daardoor stijgt ook het aantal ongevallen."

Maar niet enkel wascapsules vormen een gevaar. Er worden dus ook incidenten gemeld met bleekwater, ontkalker, toiletreiniger, antivries of muizenvergif. Eigenlijk zowat alles wat in en rond een huis te vinden is. In bijna de helft van de gevallen is een kind betrokken bij het ongeval. 

"Tot vijf jaar zitten kinderen in hun zogenoemde ontdekkingsfase", zegt De Cock. "Ze lopen dan rond in de woning en stoppen van alles in hun mond, soms met gevolgen voor hun gezondheid omdat ze bepaalde zaken vinden die niet goed opgeborgen zijn door de ouders." 

Zorgvuldig omgaan met huishoudproducten is dus de boodschap. En om die kracht bij te zetten heeft het Antigifcentrum nu een nieuwe campagne klaar. Via een virtuele rondleiding in huis wil het centrum waarschuwen voor de gevaren van sommige producten.

Met een virtuele rondleiding door een huis probeert het Antigifcentrum te wijzen op de gevaren van huishoudelijke producten.