Video player inladen...

België verscherpt reisadvies en raadt niet-essentiële reizen naar Sri Lanka af, touroperator TUI annuleert reizen 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen naar Sri Lanka af na de aanslagen van vorige week. Dat is vanmiddag beslist. Verschillende reisorganisaties in ons land bekijken nu wat ze moeten doen.

Na de aanslagen in Sri Lanka, waarbij 253 doden vielen, heeft Buitenlandse Zaken zijn reisadvies voor het land opnieuw verscherpt. "Voortvluchtige terroristen worden opgespoord, nieuwe aanslagen in het land kunnen niet worden uitgesloten. Er is een verhoogde kans op spanningen tussen de gemeenschappen", meldt Buitenlandse Zaken. Alle niet-essentiële reizen naar Sri Lanka worden daarom afgeraden.  

Nederland gaf gisteren een gelijkaardig reisadvies voor Sri Lanka. Het ministerie van Buitenlandse Zaken paste de code aan van geel (waarschuwing voor risico's) naar oranje (alleen reizen als het echt nodig is). "De veiligheidssituatie is onzeker en onvoorspelbaar", schrijft Buitenlandse Zaken. Alle 400 tot 500 Nederlanders die met een reisorganisatie op vakantie zijn in Sri Lanka, worden nu gerepatrieerd.

Reisorganisaties bekijken opties

Verschillende reisorganisaties in ons land hebben op dit moment klanten in Sri Lanka. Door het aangepaste reisadvies gaat touroperator TUI al zijn vakanties naar Sri Lanka voor twee weken annuleren.

"Naar aanleiding van het aangepaste advies hebben we besloten alle reizen naar Sri Lanka de komende twee weken te annuleren. Alle betrokken reizigers worden hierover door ons zo snel mogelijk geïnformeerd. Op dit moment hebben we 11 reizigers in Sri Lanka, 3 onder hen reizen zoals voorzien dit weekend terug naar België. We nemen contact op met de overige 8 reizigers en bieden hen de mogelijkheid om vroeger dan voorzien naar België terug te keren."

We nemen contact op met onze klanten en bieden hen de kans aan om vroeger terug te komen. 

Florence Bruyère, Touroperator TUI

Thomas Cook heeft minder dan 10 klanten in Sri Lanka. Zij gaan de betrokken reizigers nu informeren over de situatie en hen aanraden om toch terug te keren. De klanten kunnen natuurlijk niet verplicht worden en krijgen dus de keuze om terug te komen of te blijven.

Ook reisorganisatie Connections heeft 25 toeristen in Sri Lanka, vertelt Frank Bosteels van Connections: “Al onze klanten worden individueel gecontacteerd om hen op de hoogte te brengen van het gewijzigde reisadvies. Voor de klanten die vroegtijdig wensen terug te keren regelen wij meteen de eerst mogelijke terugvlucht naar België”. 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen