Videospeler inladen...

Canadese provincie Québec en hoofdstad Ottawa kondigen noodtoestand af na zware regens, dam dreigt door te breken

Autoriteiten in de provincie Québec in Canada waarschuwen dat de dam van een waterkrachtcentrale in Bell Falls, aan de Rivière Rouge, dreigt door te breken. Het water staat ongezien hoog. De dam kan situaties aan met een risico van ééns in de 1.000 jaar, maar dat niveau werd volgens de bedrijfsleider van de centrale donderdag al bereikt. Ook in de hoofdstad Ottawa wordt gevreesd voor overstromingen.

Door de hevige regenval van de voorbije dagen en het plotse afsmelten van sneeuw in het noorden, is het peil van de rivier Outaouais -een van de belangrijkste zijriveren van de Sint-Laurensrivier- gevaarlijk hoog gestegen.

Dit weekend zou het peil van de catastrofale overstromingen van twee jaar geleden in het oosten van Canada -de zwaarste in een halve eeuw- bereikt worden.

In de hoofdstad Ottawa zijn honderden militairen ingezet om zandzakjes aan te voeren en tijdelijke dijken te bouwen. Daar worden drie wijken bedreigd door het wassende water.

In de naburige provincie Québec dreigt een kleine dam te bezwijken. Honderden mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd. In die provincie zijn duizend militairen ingezet en zijn er al zeker 2.500 woningen onder water gelopen.

Verder oostwaarts is de situatie ook gevaarlijk in de provincie New Brunswick. Ook daar is het leger ingezet om de burgers bij te staan en de belangrijke autoweg die de kusten van beide oceanen met elkaar verbindt, is over een afstand van enkele kilometers afgesloten.

Meest gelezen