"Duw me met een paar goed ogende jongens in een klaslokaal en laat me dansen"

Misschien op het eerste gezicht naïef en onschuldig, een 16-jarig meisje in een zedig katholiek schooluniform, met ultrakorte rok en samengebonden hemdje boven de navel weliswaar, afgewerkt met een paar nauwsluitende kniekousen. De 2 gevlochten staartjes met roze strik moesten het speelse karakter van Britney Spears 20 jaar geleden in de video van "…Baby one more time" nog extra in de verf zetten. Maar meer dan speels en onschuldig oordeelden vele ouders dat de video "ietsje te heet" was voor hun tieners, die 'en masse' voor het nieuwe Amerikaanse tieneridool vielen. Ook hier in Vlaanderen, waar de single in april 1999 op de hoogste positie in de hitparade stond.

De video werd in augustus 1998 gefilmd in de 'Venice High School' in Los Angeles, waar ook de opnames van "Grease" plaatsgevonden hadden. De opnames duurden 3 dagen en de kostprijs klokte uiteindelijk af op ongeveer 300.000 dollar. De videoclip - "een erg gewaagd schoolmeisje in een taboedoorbrekende video", zoals nieuwswebsite Evening Standard het in augustus 2018 omschreef - werd alvast massaal bekeken. Met dank onder meer aan een intussen iconisch schooluniform.

Regisseur Nigel Dick: "Ik had een idee voor de videoclip, maar niemand moest ervan weten. Dus belde ik naar Britney en zij zei me: "Weet je, ik vind dat het over mezelf in een school moet gaan en dat er veel lekkere jongens moeten te zien zijn." Dat was alles wat ze me te vertellen had.  Ah ja, en ook dat er veel in gedanst moest worden. Mijn antwoord was kort en bondig: "Oké!"" (MTV News, november 2009)

"Toen de muziekmaatschappij me opdroeg om met Britney zelf te telefoneren, had ik een legendarische driftbui onder het mom van: "Waarom moet IK een 16-jarige opbellen?" Om me dan te realiseren dat zij wellicht beter op de hoogte is wat jongeren willen dan ik. Dat ikzelf naar een school geweest was met alleen jongens was bovendien een slecht uitgangspunt om de ervaringen van leerlingen van een Amerikaanse middelbare school weer te geven. Het enige wat Britney zei was: "Duw me in een klaslokaal met een paar goed ogende jongens en laat me dansen." Dat concept heb ik dan verder uitgewerkt." (Billboard, oktober 2018)

Britney Spears: "Het eerste idee waar men mee afkwam, was zo geschift (Spears vertelde ooit aan Out Magazine dat het idee een superheld die een robotachtig monster bekampte, betrof, nvdr). Ik wilde iets waarin de jongeren zich zouden herkennen. Een school leek me dus wel gepast. Gewoon, een plezante video." (MTV News)

Nigel Dick: "Wat de kleding betreft, had ik een jeansbroek en T-shirt in gedachten. Maar terwijl we bezig waren de juiste keuze te maken, zei Britney, met een jeans en T-shirt in haar handen: "Zou het niet beter zijn als ik een schooluniform zou dragen?" Ieder uniform zijn we dan bij de winkelketen Kmart, waarvoor we per stuk hooguit 17 dollar betaald hebben, gaan halen. Hoe realistischer kan je zijn. Dat maakt, als ik er nu aan terugdenk, ook wel de charme van de video uit." (MTV News)

Ik kon alleen maar besluiten dat ik mijn job goed gedaan had

"Toen Britney voorstelde om een schooluniform te dragen, was mijn eerste reactie: "Zeker niet!" Maar 2 medewerkers van de platenmaatschappij, allebei vrouwen, reageerden met: "Nee, ik denk dat dat een heel goed idee is." Nadien beweerden muziekmagazines dat die outfit door een groepje ouwe zakken met vieze gedachten en gekleed in regenjassen bedacht was in een kantoorzaaltje. Maar, dat herinner ik het me heel goed, zo is het helemaal niet gebeurd." (Billboard)

"Wat me uiteindelijk het gelukkigste maakte, was de opmerking: "Ik herinner me mijn middelbare schooltijd exact op de manier dat je ze getoond hebt, op het dansen natuurlijk na." Ik kon alleen maar besluiten dat ik mijn job goed gedaan had." (Billboard)

Momenteel klokt "…Baby one more time" af op meer dan 407 miljoen views. Toch wel opmerkelijk is voor "een liedje waarin ieder meisje zich kon herkennen: ze heeft spijt en ze wil haar liefje terug!", zoals Spears het nummer zelf kortweg omschreef op MTV News. Ook Vlaanderen genoot alvast 20 jaar geleden met volle teugen van het dansende meisje in een, uiteindelijk, ondeugend schooluniform:

Meest gelezen