Groepsaankoop elektrische auto's is een succes: "Het is bespreekbaar geworden in Vlaamse huiskamers"

De groepsaankoop van elektrische auto's is een succes. Er zijn al 80 auto's verkocht en dat is veel, zegt het bedrijf Bobex dat de groepsaankoop organiseerde voor de Vlaamse overheid. Bovendien heeft de groepsaankoop veel mensen in contact gebracht met de elektrische auto, zegt het bedrijf. 

Begin dit jaar lanceerde onlinemarktplaats Bobex een grote groepsaankoop voor elektrische wagens in ons land. Het initiatief kwam van de Vlaamse overheid. Tot op vandaag (de groepsaankoop loopt nog even) schreven 2.655 Vlamingen zich in via de website www.samenelektrisch.be, 1.596 van hen werden doorgestuurd naar een verdeler, de helft daarvan deed een testrit, en dat resulteerde in de verkoop van 80 elektrische auto’s.

"Dat is niet weinig", zegt Jean-Louis Van Marcke van Bobex, “80 mensen die een auto besteld hebben, dat is 5 procent van hen die naar een dealer geweest zijn. Een dergelijke verkoopsratio vinden ze een succes in de automobielsector, en in het segment van de elektrische auto’s is het zelfs uitzonderlijk.”

Bespreekbaar

Maar er is niet alleen de effectieve verkoop. Door de groepsaankoop is de elektrische auto volgens Jean-Louis Van Marcke ook bekender geworden: “De elektrische auto, dat is vandaag een verhaal van bedrijven en overheden, van bedrijfsauto’s en leasing. Het aandeel van de particulieren is zeer laag. Door het feit dat we nu een kleine 1.600 mensen naar een dealer gestuurd hebben en dat er een 720 een testrit gedaan hebben, betekent dat de elektrische auto bespreekbaar geworden is in de Vlaamse huiskamers. Mensen zeggen: tiens, dat kan interessant zijn.”   

Een deel van het succes is ongetwijfeld dat er flinke kortingen worden gegeven, tot 9.000 euro, waardoor je al een elektrische auto kunt kopen voor 16.000 euro. En dat terwijl elektrische auto’s over het algemeen relatief duur zijn. Jean-Louis Van Marcke: “Mensen kijken nog altijd vooral naar het budget dat ze hebben en dan vindt 44 procent van de mensen die wij ernaar vroegen, een elektrische wagen vandaag nog te duur.”

Inschrijven voor de groepsaankoop elektrische auto’s van de Vlaamse overheid en Bobex kan nog tot 15 mei. U kunt kiezen uit vier verschillende modellen: de Renault ZOE, de Peugeot iON, de Nissan LEAF en de Hyundai KONA Electric.

Meest gelezen