Recordaantal activiteiten op Erfgoeddag: van ambachtelijk steenbakken tot microscopen maken

Vandaag is het Erfgoeddag. Maar liefst 950 gratis activiteiten in heel Vlaanderen en Brussel bieden het publiek dit jaar een kijk in de wereld van de ambachten en het vakmanschap. Handwerk is duidelijk iets wat aanspreekt. Nog nooit was het aantal activiteiten zo groot op Erfgoeddag. Hier vindt u alvast een selectie. 

Honderden vaklui staan vandaag te popelen om hun kennis en vaardigheden door te geven via workshops en demonstraties, maar er zijn ook tentoonstellingen, wandelingen, fietstochten en lezingen. Alle activiteiten zijn gebundeld op www.erfgoeddag.be

Handmade in Belgium

Erfgoeddag zet dit jaar makers van ambachtelijke kwaliteitsproducten in de kijker. In Werm in Haspengouw kunt u de enige nog actieve ambachtelijke steenbakkerij en Europa bezoeken. De familie Wagemans toont hoe ze al 85 jaar bakstenen maakt in een kolengestookte veldoven. In Keerbergen geeft mandenvlechtster Lieve Lieckens een demonstratie. Zij maakt manden op maat, maar helpt ook mee de reuzentraditie in stand te houden door het vlechten van lichamen voor reuzen. In Roeselare kunt u dan weer ontdekken hoe op ambachtelijke wijze koffie gemaakt wordt in het Ambachtelijk Koffiehuis. Proeft u het verschil met industrieel gebrande koffie?

Bruegel

De tijd van Pieter Bruegel biedt heel wat inspiratie voor deze Erfgoeddag. Het is 450 jaar geleden dat de Vlaamse meester stierf. In Brussel start de dag met een Bruegelbrunch in Muntpunt, daarna kunt u er een tekenworkshop volgen of de muziek ontdekken uit Bruegels tijd met zelfgemaakte instrumenten. Er vertrekt ook een wandeling die u onderdompelt in het leven van de 16e eeuw. In Essen laat het Karrenmuseum zich inspireren door het schilderij “Kinderspelen”. Kinderen kunnen er leren hoe ze zelf spellen en speelgoed maken. In het Bakkerijmuseum in Veurne is er een Bruegelmarkt met volksspelen. Vakmannen bereiden er lekkernijen uit de 16e en 17e eeuw.

Origineel

Sommige organisaties kiezen voor een minder evidente insteek. Zo kunt u in de Plantentuin van de Universiteit Gent uw eigen microscoop maken om plantencellen te bestuderen. In Beerse loodst een VR-bril u door het toekomstige museum dat nog gebouwd moet worden en in Mechelen wordt de traditie “Het schoenste caffedrinken” nieuw leven in geblazen. Wie kan op de meest stijlvolle manier koffiedrinken? 

Meest gelezen