AP

Facebook bestrijdt samen met 21 Europese organisaties nepnieuws in aanloop naar verkiezingen

Om nepnieuws zoveel mogelijk te bestrijden in de aanloop naar de verkiezingen, gaat Facebook samenwerken met 21 organisaties die berichten zullen verifiëren. Het is een van de plannen die Facebook uit de doeken heeft gedaan in een gesprek met onder meer VRT NWS. 

Binnen exact een maand trekken we met z'n allen naar de stembus. Dan vinden niet alleen de Vlaamse en federale verkiezingen plaats, we moeten ook een nieuw Europees Parlement kiezen. Facebook kreeg in het verleden veel kritiek omdat het niet genoeg deed om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Daarom organiseerde de sociaalnetwerksite vandaag een telefonisch gesprek waarin het een aantal plannen uit de doeken deed.  

Samen met 21 organisaties nepnieuws bestrijden

Facebook werkt al langer samen met factcheckers. Zo kondigde onze landgenoot Maarten Schenck dit jaar aan dat hij met Facebook gaat samenwerken om nepnieuws te detecteren. Maar Facebook wil nog meer Europese factcheckers inzetten. Ellinika Hoaxes uit Griekenland, FactCheckNI uit Noord-Ierland, de Kroatische Faktograf en Observador uit Portugal zijn de laatste vier organisaties in het rijtje. Maar daar blijft het niet bij.

"We scannen Facebook constant op valse accounts. Dankzij artificiële intelligentie kunnen we nepaccounts automatisch detecteren en verwijderen",  zegt Nick Clegg, Vice President Global Affairs bij Facebook. Volgens Clegg verwijdert Facebook dagelijks miljoenen nepaccounts die aan de basis liggen van heel wat fake news.

Facebook gaat nepnieuws in 14 verschillende talen, waaronder het Nederlands, opsporen. Als een bericht als nepnieuws wordt aangeduid, zal Facebook die minder snel verspreiden. "Wij hanteren hiervoor een plan dat bestaat uit drie stappen. We verwijderen valse accounts, we zorgen ervoor dat nepnieuws zich minder snel kan verspreiden en we willen onze gebruikers beter informeren", voegt Clegg toe. 

Of de maatregelen ervoor zullen zorgen dat er minder nepnieuws verschijnt op Facebook, zal nog moeten blijken.