Fotograaf Michael Wolf (65) is overleden, "de man met een buitengewoon oog"

De Duitse fotograaf Michael Wolf is op 65-jarige leeftijd op het Chinese eiland Cheung Chau, dicht bij Hongkong, overleden. Het Haags Museum voor Fotografie, waar Wolf een eigen tentoonstelling had, bevestigt dat. Het stedelijk leven in China was ook waar hij de meeste interesse in had. Veel van zijn fotoprojecten vonden in megasteden plaats, waar hij de volkscultuur en architectuur vastlegde.

Wolf groeide op in München, in Duitsland. Daarna verhuisde hij met het gezin naar Canada, de Verenigde Staten en enkele Europese steden. In 1994 vertrok hij naar Hongkong, daar verbleef hij voor de rest van zijn leven.

In die regio werkte hij acht jaar als vaste fotograaf voor "Stern Magazine", een Duits nieuwsblad dat wekelijks verschijnt. Daarna begon hij voor zichzelf. Sinds 2002 werkte hij aan eigen fotoprojecten, meer dan 30 fotoboeken over het leven in oude volkswijken en megasteden bracht hij uit.

Miljoenensteden

Wolf is in zijn fotoseries altijd al gefocust geweest op miljoenensteden. In zijn reeks "Architecture of Density" bracht hij Hongkong in beeld zoals dat, volgens fotokenners, "nog nooit eerder was gedaan". "Hij had een buitengewoon oog", zegt kunstenaar Kacey Wong die Wolf heeft gekend, tegen een Hongkong-nieuwswebsite. "Hij kon het gewone zien, hoe klein of vreemd het ook was."

Eenmaal de aderen van de stad en de schoonheid van de steegjes gevangen, is het niet meer als gewoon te zien

Kacey Wong, kunstenaar

"Eenmaal de aderen van de stad en de schoonheid van de steegjes gevangen, is het niet meer als gewoon te zien. Een snel en kalm buitenlands oog, met een kritische denkwijze die altijd observeert en waarneemt, en al die vreemde kleine taferelen opmerkt die samen het grote plaatje van Hongkong vormen", zegt Wong.

In de reeks "Tokyo Compression" kwam Wolf met foto’s van passagiers die tegen de ramen van overvolle metro’s in Tokio waren gedrukt. Pendelaars vullen elke vrije centimeter in de Japanse metro’s op, zo leek het wel op de foto’s van Wolf. Extreme drukte, gevangen in foto’s: dat is waar Wolf zo goed in was.

Een snel en kalm buitenlands oog, met een kritische denkwijze die altijd observeert en waarneemt

Kacey Wong

Wereldwijd bekend

Tokio, Parijs, Chicago: Wolf bracht een bezoek aan de grootste steden van de wereld. Maar met Hongkong had hij de meeste affiniteit, dat was zijn favoriete stad, die hem bleef inspireren. Wolf won in 2005 en 2010 de wereldpers­wedstrijd World Press Photo Award. Daardoor kregen zijn foto’s wereldwijd bekendheid.

Wolfs werk wordt in veel permanente collecties tentoongesteld, waaronder in het Brooklyn Museum, dat is het grootstedelijke kunstmuseum in New York, het San Jose-museum in Californië, waar hedendaagse kunt te zien is, en het Folkwang-museum in Essen, waar Duitse architectuur te bewonderen is.

Vorig jaar was het werk van Wolf nog in AntwerpPhoto te zien. Canvas besteedde ook aandacht aan de collecties van Wolf, dat is hier te zien.

Wolf laat zijn vrouw Barbara en zijn zoon Jasper na.

Meest gelezen