Videospeler inladen...

Hoe een groot Gents bouwbedrijf een graantje wil meepikken bij de heropbouw van de Notre-Dame

Bouwbedrijf Denys uit Gent hoopt dat het mag meewerken aan de heropbouw van de Notre-Dame in Parijs. CEO Johan Van Wassenhove is eerder sceptisch over het ambitieuze plan van president Macron om de kathedraal in 5 jaar weer op te bouwen. Maar die tijdsdruk opent net perspectieven voor de Belgische bouwgroep, zegt Van Wassenhove in het VRT NWS-programma “De markt”.

Zelfs een kleine twee weken later, lijkt het nog niet te geloven: het nieuws over de verwoestende brand in de Notre-Dame. In Frankrijk worden er intussen plannen gesmeed om de wereldberoemde kathedraal snel herop te bouwen.

Geldschieters zijn er genoeg en ook firma's van over de hele wereld bieden zich aan om de klus mee te klaren. Alle hulp zal ook nodig zijn, als president Emmanuel Macron zijn belofte wil waarmaken om het monument binnen 5 jaar in volle glorie te herstellen.   

Het probleem is dat er misschien niet genoeg capaciteit zal zijn.

Johan Van Wassenhove (Groep Denys)

Groep Denys, een van de grootste aannemers van België is alvast kandidaat om letterlijk zijn steentje bij te dragen. CEO Johan Van Wassenhove is eerder sceptisch over de haalbaarheid van de timing. “Maar het budget is er, dus het kan misschien wel”, zegt Van Wassenhove in ons sociaal-economisch magazine op zaterdag.

“Het probleem is dat er misschien niet genoeg capaciteit zal zijn”, voorziet Van Wassenhoven. “De Franse bouwbedrijven hebben vandaag al heel veel werk: ze zijn bezig met de aanleg van een groot metronet rond Parijs, de bouwwerken die voor de Olympische Spelen van 2024 klaar moeten zijn… Dat werk komt allemaal bij de grote bouwers terecht.” En daardoor ruikt Van Wassenhove zijn kans. “Ik denk, vermoed en hoop dat wij voor de nichegerichte activiteit een klein graantje kunnen meepikken.” 

Ambacht

Groep Denys is in België gekend van grote bouwwerven en de aanleg van belangrijke gasleidingen. Ook in Frankrijk zijn ze daarvoor gekend, en in 18 andere landen. Het bedrijf draait een slordige 400 miljoen euro omzet en stelt zo’n 2.500 mensen te werk.

Daarnaast is Denys ook actief als restaurateur van monumenten. Zo heeft Denys in Antwerpen de fraaie Carolus Borromeuskerk hersteld nadat daar een brand had gewoed. Om zulke werken te kunnen uitvoeren heeft Denys ambachtslui in dienst: beeldhouwers, steenhouwers, leidekkers én gespecialiseerde robotten.

Johan Van Wassenhove hoopt dat de Franse aannemers niet genoeg gespecialiseerde werknemers zullen vinden om de Notre-Dame in de geplande 5 jaar te renoveren.

Klaarstaan

Intussen is de tijd aan het tikken en wordt de bouwprocedure in gang gezet. Er wordt een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven om de ingestorte vieringtoren te ontwerpen. Onder andere de Belgische kunstenaar Wim Delvoye heeft al aangekondigd dat hij aan deze wedstrijd zal deelnemen, naast een rist gerenommeerde architecten(bureaus).

Als de inzendingen binnen zijn, moet daaruit een winnend ontwerp gekozen worden. Daarbij moet de knoop doorgehakt worden: zal de Notre-Dame herbouwd worden zoals ze bestond of zal er een moderne draai aan gegeven worden? “Dit zal allemaal nog een paar maanden duren”, voorspelt Johan Van Wassenhove.

Het probleem van een aannemer is: ofwel heeft hij te weinig werk, ofwel heeft hij te veel werk. 

Johan Van Wassenhove (Groep Denys)

“Daarna zal de zogenoemde scope of work gedefinieerd worden”, legt Van Wassenhove uit. Daarin moet de omvang van het bouwproject omschreven worden en het budget dat ermee gemoeid is. “Daarna pas worden de aannemers gecontacteerd.”

Op dat moment moeten de aannemers klaarstaan en dat is niet vanzelfsprekend. “Het probleem van een aannemer is: ofwel heeft hij te weinig werk, ofwel heeft hij te veel werk. Als het contract getekend is, moet je klaarstaan en er dynamisch op kunnen inspelen”, zegt Van Wassenhove. En dat denkt hij dus met zijn bouwbedrijf te kunnen.

Bekijk het gesprek met Johan Van Wassenhoven in "De markt":

Videospeler inladen...

Meest gelezen