Video player inladen...

Fransen "niet erg overtuigd" na toespraak president Macron: "Hij veranderde richting en methode, maar niet essentie"

De Fransen lijken voorlopig niet erg overtuigd door de nieuwe maatregelen die president Emmanuel Macron gisteravond heeft aangekondigd als antwoord op het protest van de gele hesjes. "Hij heeft de richting en de methode een beetje veranderd, maar niet de essentie van zijn plannen", zegt correspondent Frank Renout. De gelehesjesbeweging zet het protest voort.

President Emmanuel Macron hield gisteravond zijn langverwachte toespraak als afsluiter van het "Grand Débat National", een antwoord op de beweging van de gele hesjes en de sociale en politieke crisis die al enkele maanden sluimert. Steden en gemeenten organiseerden hun eigen debat waarop de Fransen hun ideeën en verzuchtingen kenbaar konden maken, als inspiratie voor toekomstig beleid.

In zijn toespraak zei Macron dat hij zijn beleid wil voortzetten, zijn hervormingen worden niet ongedaan gemaakt. De rijkentaks afschaffen bijvoorbeeld, daar komt hij niet op terug.

Er zijn wel enkele toegevingen. Zo wil Macron een belastingverlaging voor de middenklasse en soepelere regels om een referendum te organiseren. Pensioenen van minder dan 2.000 euro worden opnieuw geïndexeerd.

"Richting en methode wat veranderd, maar niet de essentie"

Heel veel potten lijkt Macron niet te hebben gebroken met zijn toespraak, zegt correspondent Frank Renout in "De ochtend" op Radio 1. "De oppositie is teleurgesteld, zegt niets ervan te hebben begrepen, vindt dat Macron niet goed geluisterd heeft naar het protest van de gele hesjes, de verkeerde lessen getrokken heeft."

In de kranten is de teneur hetzelfde. "Macron heeft de richting en de methode wat veranderd, maar niet de essentie. Het was niet spectaculair", vat Renout samen. Ook de Fransen zelf lijken niet onder de indruk, zo toont toch een peiling van de krant Le Figaro, radiozender RTL en nieuwszender LCI gisteravond. 63 procent van de ondervraagden vond Macron "niet overtuigend", 30 procent "overtuigend", 7 procent "heel overtuigend." Onderzoeksbureau Harris Interactive/Epoka bevroeg 807 Fransen van 18 jaar en ouder, "een representatief staal van de bevolking".

Onduidelijkheid

Allicht is een deel van de scepsis te verklaren door de onduidelijkheid van Macrons plannen, zegt Renout. "Hoe Macron zijn maatregelen wil financieren bijvoorbeeld, daarover heeft hij niets gezegd. Er is heel weinig concreet ingevuld. Niemand weet hoe, wat, waar en waarmee."

De gele hesjes zetten hun protest gewoon voort, gisteren kwamen ze nog op straat in Grenoble. Maandag komt de Franse regering bijeen om verdere stappen te bekijken. Allicht zal er dan een tijdsschema voor de nieuwe maatregelen opgesteld worden.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen