Videospeler inladen...

Honderden studenten en medewerkers van Amerikaanse universiteiten in quarantaine door mazelenuitbraak

240 studenten en medewerkers van twee universiteiten in Los Angeles, in de Amerikaanse staat Californië, zijn in quarantaine geplaatst. Ze zijn mogelijk aan mazelen blootgesteld en kunnen geen bewijs tonen dat ze een vaccinatie hebben gehad of zijn überhaupt niet gevaccineerd. Op twee campussen zijn diverse studenten met de mazelen besmet. Om erger te voorkomen, is deze drastische maatregel genomen.

Eén besmette student met de mazelen, één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan, bezocht ook een universiteitsbibliotheek. Iedereen die daar op dat moment aanwezig is geweest en zijn of haar immuungegevens niet kon laten zien, wordt ook onderzocht.

Mazelen is een infectieziekte die door het mazelenvirus veroorzaakt wordt. Het wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die de patiënten uitademen, niezen of hoesten.

Volksgezondheid zegt niet precies te weten hoeveel mensen er besmet zijn. Wel zegt het dat de mensen die in quarantaine zijn geplaatst, mogelijk niet goed gevaccineerd zijn geweest of niet konden laten zien dat ze immuun zijn.

De mensen die in quarantaine geplaatst zijn, moeten binnen blijven en contact met anderen vermijden. Ook moeten ze de autoriteiten op de hoogte brengen als ze symptomen van de mazelen zien ontwikkelen, zoals koorts, hoesten, een loopneus, keelpijn, ontstoken ogen, hoofdpijn, vermoeidheid en uitslag over het hele lichaam.

Risico verminderen

Doel van deze maatregelen is het risico op het verspreiden van de mazelen beperken. 24 tot 48 uur moeten de meer dan 200 studenten en medewerkers in quarantaine worden geplaatst. Als er bij mensen bewijzen zijn dat ze niet immuun zijn, kan dat betekenen dat ze een week in quarantaine blijven zitten.

De tekst loopt verder onder deze foto van een van de getroffen scholen:

"We bekijken dit zo grondig mogelijk", zegt het Amerikaans wetenschappelijk onderzoekscentrum UCLA. "We beschikken over de juiste middelen die we nodig hebben voor preventieve behandeling."

Videospeler inladen...

Wereldwijde uitbraak

De mazelen duiken wereldwijd, ook in landen als de Verenigde Staten, meer en meer op. De mazelenuitbraak in de VS is sinds 2000 niet zo groot geweest. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het aantal besmettingen overal ter wereld ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar met 300 procent toegenomen. "Veel landen bevinden zich midden in omvangrijke uitbraken van mazelen, waarbij alle regio's in de wereld in toenemende mate met de mazelen te maken hebben", staat in het vorige week verschenen WHO-rapport.

Veel landen bevinden zich midden in omvangrijke uitbraken van mazelen

WHO

Ook in België stijgt het aantal nieuwe patiënten zienderogen, blijkt uit cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). De teller stond in februari op 90, ruim vier keer meer dan een maand eerder. Opvallend: vooral de 20- tot 40-jarigen blijken het slechtst beschermd tegen het besmettelijke virus. 

Meest gelezen