Hashm Zahran in de video van IS, de enige die herkenbaar is.

"Haatprediker is gedood bij terreuraanslagen van zondag", zegt president van Sri Lanka

Mohammed Hashim Zahran, die eerder op internet had opgeroepen tot geweld tegen niet-moslims, zou gedood zijn bij de explosie in het hotel Shangri La in Colombo. 130 verdachten zouden nog op de loop zijn. Wel heeft de politie vandaag een grote opslagplaats met explosieven ontdekt.

Volgens de Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena is de leider van de extremistische terreurgroep Thowheed Jamaath (NTJ) zondag gedood bij een van de aanslagen op paasdag. Hij zou samen met een andere terrorist gedood zijn bij de explosie in het Shangri La Hotel in Colombo. Nog volgens de president zouden 130 terreurverdachten op de vlucht zijn. Sommigen zouden nog beschikken over explosieven.

Vandaag heeft de politie overigens een grote wapenopslagplaats van een terreurbeweging ontdekt. Dat gebeurde bij een inval in een huis in Sammanthurai, op 370 kilometer ten oosten van de hoofdstad Colombo. Daar werden niet minder dan 150 staven dynamiet gevonden en zou ook de studio ontdekt zijn waar de opeisingsvideo van de terreurgroep IS zou gemaakt zijn evenals vlaggen van de bende. De belangrijkste figuur in die video is de extremistische geestelijke Mohammed Hashim Zahran, die nu ook gedood zou zijn. (Lees verder onder de foto).

De moslims in Sri Lanka waren bezorgd over de verdeeldheid die Hashim in hun gemeenschap zaaide.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Wie is die haatprediker op de video van IS?

Mohammed Hashim Zahran was eerder te zien in de video waarin de terreurgroep IS de aanslagengolf in Sri Lanka heeft opgeëist. Hij was de enige van de acht vermoedelijke daders die zijn gezicht liet zien.

Eerder was Zahran enkel bekend van filmpjes op het internet waarin hij opriep tot geweld tegen niet-moslims. Veel is er niet bekend over hem. Wel zeker is dat hij afkomstig is uit het zuidoosten van Sri Lanka en een tijdje islamitische studies heeft gevolgd in India, maar die studie niet afmaakte.

Hij predikte in een moskee in zijn geboortedorp en werkte zo blijkbaar veel andere moslims op de zenuwen. Zo riep hij geradicaliseerde jongeren op tot geweld tegen andere moskeeën die zijn denkbeelden niet volgden en tegen hindoes, boeddhisten en christenen, de andere bevolkingsgroepen op Sri Lanka.

De voorbije drie jaar heeft de Muslim Council of Sri Lanka bij de overheid geklaagd over Zahran, maar blijkbaar werd er niet opgetreden, wel tegen andere leden van zijn groep, de National Thowheed Jamaath, die echter ook in andere groepjes uiteenviel. Wel werd hij twee jaar geleden vervolgd omdat hij de Boeddha beledigd zou hebben.

De banden tussen Hashim en IS

Een aantal van zijn haatsermoenen zijn nadien ook overgenomen op websites van de terreurgroep IS, maar andere aanwijzingen voor banden waren er niet, tot enkele dagen geleden.

Toen dook Zahran samen met zeven anderen op in een propagandavideo van IS, waarmee die groep de bloedige aanslagen van zondag opeiste. Zahran was de enige die zijn gezicht liet zien en nu is dus bevestigd dat hij zondag gedood is bij een van die aanslagen, althans door de president.

Naar eigen zeggen wou Zahran de "jihad" naar Sri Lanka brengen en opdringen aan de meerderheid van het overwegend boeddhistische land. Zo wou hij onder meer de sharia invoeren en vrouwen verplichten om een boerka te dragen. Gezien het feit dat Zahran weinig steun kreeg bij de toch al kleine moslimminderheid lijken die plannen erg onrealistisch, maar getuigen die wel van een erg sterk fanatisme. Sri Lanka is al 23 eeuwen een bolwerk van het zuidelijke theravada-boeddhisme, dat van daaruit verspreid is naar Zuidoost-Azië, meer bepaald Myanmar, Thailand, Laos en Cambodja en delen van Indonesië.

Sri Lanka is al meer dan 2.000 jaar een bolwerk van theravada-boeddhisme.

Meest gelezen