Video player inladen...

Kris Peeters (CD&V) haalt uit naar N-VA over afschaffing sociaal overleg en index

Minister van Werk en Europees lijsttrekker Kris Peeters (CD&V) haalt fors uit naar de plannen van N-VA inzake het afschaffen van het sociaal overleg en de automatische indexering van de lonen. "Als dat de visie is van de N-VA dan heeft dat zware gevolgen voor het arbeidsklimaat", zegt Peeters in "Terzake".

Peeters is bij de verkiezingen op 26 mei lijsttrekker op de Europese CD&V-lijst, maar op dit ogenblik is hij nog altijd minister van Werk, merkt hij fijntjes op. In een opiniestuk in De Morgen had hij vanmorgen felle kritiek op de plannen van N-VA inzake het sociaal overleg en de index.

"Wanneer ik de voorstellen van N-VA goed heb beluisterd - zijnde wij schaffen het interprofessioneel overleg af en wij schaffen de automatische indexering af - dan vind ik dat er met argumenten gezegd moet worden: als dat de visie is van een partij zoals de N-VA, dan heeft dat gevolgen", stelt Peeters.

"Dat heeft gevolgen voor kmo's, voor zwakkere sectoren die niet kunnen volgen bij de sterke sectoren en dat heeft gevolgen voor de werknemers. Ik vind dat het mijn opdracht is om aan het debat deel te nemen als het gaat over bevoegdheden die ik nog altijd heb", zegt Peeters.

"Ik heb de voorbije vijf jaar maximaal samengewerkt met de sociale partners, wat mij niet altijd in dank is afgenomen. Er was een verschillende invalshoek met N-VA over wat de rol is van sociale partners, en dat zijn niet alleen de vakbonden, waartoe N-VA de sociale partners reduceert."

"Ik vind dat de minister van Werk er absoluut alles moet aan doen om dat sociaal overleg te doen respecteren, wat ook afgesproken was bij de start van de regering. Spijtig genoeg is niet iedereen daar op de belangrijke momenten van overtuigd geweest", besluit Peeters.

Bekijk hieronder het hele gesprek met Peeters in "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen