""Meer sigaren", werd me toegeroepen, "Je moet meer sigaren roken!""

Te duur voor te weinig kijkers. Te veel na-aperij van "Star wars". Te veel gelijkenissen tussen de boosaardige Cylons en de toenmalige Sovjet-Unie. Er waren blijkbaar redenen genoeg om 40 jaar geleden al na één seizoen de stekker te trekken uit "Battlestar Galactica". Nochtans had de sciencefictionserie eind april 1979 wereldwijd al een behoorlijke 'fanbase' opgebouwd die het plotse stopzetten weinig kon waarderen. Er kwam 9 maanden later dan toch nog een vervolgreeks, zij het met een kleiner budget. Maar die kon de originele fans nauwelijks boeien. Ook Dirk Benedict, die in het eerste seizoen de rol van immer sigaar rokende hartenbreker Starbuck  speelde, haakte, op een gastoptreden na, af. Hij zou daarna wereldberoemd worden als 'Face' in "The A-Team".

"Battlestar Galactica", dat in Vlaanderen uitgezonden werd door de toenmalige BRT, handelde over de zoektocht van een oorlogsschip, dat ternauwernood aan de vernietigende kracht van de Cylons, een leger van gevechtsrobots, wist te ontsnappen, naar de 13e en laatste kolonie, genaamd Aarde. Luitenant Starbuck, een rol dus van Dirk Benedict, was op dat schip de 'womanizer' van dienst, steevast met een opvallende sigaar in de mond. Naast Benedict speelde ook Lorne Greene, bekend van "Bonanza", een belangrijke rol in de serie.

Dirk Benedict: "Aanvankelijk was de rol van Starbuck niet zo groot. De belangrijkste rollen waren voor Commander Adama (rol van Greene) en zijn zoon Apollo. Starbuck was louter een van de gevechtspiloten. Maar tijdens de besprekingen van die rol gaf ik hem meer inhoud. Met succes uiteindelijk." (Tripod, februari 1998)

"Op het eerste gezicht was Starbuck een feestbeest dat vooral achter de vrouwen aanzat. Hij vond het leuker met de kaarten te spelen en vrouwen te versieren dan de Cylons te bekampen. Iedere keer als hij opgeroepen werd om te gaan vechten, leek het alsof hij dat met tegenzin deed. Maar dat was voor de schijn. Want eens hij in zijn vliegtuig zat, steeg hij boven zichzelf uit. Hij was zo’n held tegen wil en dank. Ik ben er heus wel fier op dat ik hem op die manier heb kunnen neerzetten." (Tripod)

"Een van de eerste dingen die ik Starbuck liet doen, was sigaren roken. Maar bij de omroep reageerden ze met: "Niemand wil dat zien. Sigaren zijn walgelijk. Het zal vrouwen doen afknappen." Met dat laatste bedoelden ze dan niet omwille van gezondheidsredenen, maar dat die vrouwen dat op romantisch vlak niet leuk vonden. Voor mij hoorden die sigaren nochtans bij Starbuck. Dus bleef ik ze roken. Maar plots dreigde men me daarvoor te ontslaan. En ben ik er maar mee gestopt." (Tripod)

"Maar eens de eerste aflevering van de serie op tv gekomen was, kreeg ik massa’s sigaren toegestuurd. En de omroep vond het plots geweldig. "Meer sigaren", werd me toegeroepen, "Je moet meer sigaren roken!" Ik stond dan ook werkelijk overal te roken: als ik in de cockpit zat, als ik sliep, als ik praatte. Ach, zo werkt het nu eenmaal in de tv-wereld." (Tripod)

"De serie had iets van Disney. Aan de ene kant had je de goede jongens, aan de andere kant had je de slechteriken. Tussen hen was er de nodige actie, inclusief ook wel een diepzinnige les. Want uiteindelijk wint degene die gekleed is in het wit, degene die daarenboven gevochten heeft voor de kleine man." (Whitman Magazine, juli 2017)

"De serie draaide rond goed en slecht. De mensen waren goed, de Cylons waren de boosdoeners.  Het was dus een vrij conservatieve serie. En Hollywood haatte ons dus. Toch was die serie helemaal niet grauw en grijs, maar was ze eerder positief en zat die vol hoop." (Serien Junkies, mei 2011)

"De werkende mensen, die vonden "Battlestar Galactica" geweldig. Niet de rijke snobs. Niet de elite. Nee, het waren de gewone arbeiders die zich in de figuren herkenden." (Scifi Now, juni 2010)

"De vergelijkingen met "Star wars" waren nefast voor ons. De mediarecensenten vonden niets aan "Battlestar Galactica". Voor hen waren we een bastaardkind dat graag op de originele "Star wars" wilde lijken, maar dat daar in de verste verte niet in slaagde. Gelukkig hielden de kijkers er wel van." (Tripod)  Er volgde 9 maanden na het stopzetten van het eerste seizoen een nieuwe reeks, met een kleiner budget weliswaar. Maar de interesse was danig bekoeld en de serie hield er na 10 afleveringen dan ook mee op. Benedict zelf trad er enkel eenmalig als gastacteur op: "Het script overtuigde me helemaal niet."

In 2004 volgde een nieuwe poging om "Battlestar Galactica" nieuw leven in te blazen, met in de hoofdrollen onder meer Edward James Olmos en Mary McDonnell. Starbuck werd in die serie vervangen door een vrouw (zie gif hierboven). Benedict: "Oorspronkelijk was het de bedoeling om ook mij in die nieuwe reeks te integreren, als 50-jarige piloot die andere piloten opleidt. Maar Starbuck rookte sigaren, hij dronk, hij keek naar vrouwen enkel en alleen om hen in zijn bed te krijgen. Hoe kon je zo’n figuur inpassen in een maatschappij die helemaal veranderd was? En wat hebben ze dan gedaan? Ze hebben van Starbuck een vrouw gemaakt (rol van Katee Sackhoff, nvdr). Ik bedoel dat natuurlijk grappig. Maar in de huidige maatschappij, waarin vrouwen een belangrijker plaats nemen, kon je moeilijk nog iemand als Starbuck plaatsen." (Scifi Now)

“Eigenlijk ben ik blij dat men voor de nieuwe Starbuck een vrouw gekozen heeft. Want mochten ze mij vervangen hebben door zo’n jong, knap, sexy mannelijk typetje, tja, dan zou men me snel vergeten zijn." (Serien Junkies)

"Ik heb miljoenen mooie herinneringen aan die serie, die niemand me nog kan afpakken. Ik zou die herinneringen voor niets in de wereld willen ruilen." (Universal Chat Room, mei 1997)

Mooie herinneringen kwamen er daarna wellicht ook met "The A-Team", waarin Benedict bijna 100 afleveringen lang de rol van 'Face' op zich nam. Ook had hij gastrollen in onder meer "Murder, she wrote", "Baywatch" en "Walker, Texas Ranger". De nu 74-jarige acteur was getrouwd met actrice Toni Hudson en heeft 3 kinderen.

Maar zijn echte doorbraak kende Benedict dus met "Battlestar Galactica":

Meest gelezen