ans brys

Mysterieuze weg in het bos of gratis Rubensfeest? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Joris Vergeyle, cultuurman van VRT NWS, lijst ze voor u op.

Kunst kopen in Brussel

Het belooft een mooi weekend te worden voor liefhebbers en verzamelaars van hedendaagse kunst: minstens twee plekken in Brussel eisen de aandacht op. Art Brussels brengt de fine fleur van Belgische galeriehouders samen met hun Europese collega's op de terreinen van Tour & Taxis. Werken van zo'n 800 kunstenaars zijn nog tot zondag te koop, waaronder grote kleppers als Luc Tuymans en Mark Manders. Waar blijft dat vakantiegeld?

Nog iets meer in het centrum van de stad - in de Hageltoren, vlakbij de Dansaertstraat - kunt u naar Poppositions, een iets ander soort kunstbeurs. Hier staan 26 kunstinitiatieven centraal. De nadruk ligt minder op het kopen van kunst, op Poppositions gaat het meer over het evenement zelf, en de positie van de kunst vandaag. Zo staan er onder andere lezingen, concerten en performances op het programma. U kunt er ook gewoon op café gaan.

Rubensfeest in Antwerpen

Peter Paul Rubens was in de 17e eeuw een begenadigd schilder, diplomaat en tekenaar. Maar wist u dat hij ook werkte als architect? In het Rubenshuis in Antwerpen is zo'n zeldzaam voorbeeld van "Rubensiaanse architectuur" te zien. Een "Rubens in 3D", zo u wil. Na een restauratie die anderhalf jaar heeft geduurd nodigt de stad u dit weekend uit voor een gratis feest in Italiaanse stijl om de portiek hieronder te (her)ontdekken. De toegang tot het museum is zaterdag ook volledig gratis.

ans brys

Dag van de Dans

Verspreid over Vlaanderen en Brussel wordt u zaterdag ten dans gevraagd tijdens de vierde Dag van de Dans. Een ode aan de nobele danskunst, en u hoeft niet stil te staan. Een dansketting slingert zich bijvoorbeeld door Turnhout, Aalst, Kortrijk, Hasselt, Geel, Herentals en Ninove. En Wannes Cappelle zingt voor het eerst zijn versie van "De Vlaamse Leeuw" in Oostende, tussen 14 uur en 17 uur. 

Literair verantwoord weekend

In Brugge reiken de onafhankelijke boekhandels zaterdag voor de vierde keer de "Confituur boekhandelsprijs" uit. Winnaars Peter Verhelst en Lieve Joris worden in de bloemetjes gezet, en u bent om 16 uur van harte welkom in het stadhuis van Brugge om mee te vieren. Een gratis drankje wacht op u. 

Zaterdag is er ook het tweejaarlijkse festival "Antwerpen vertelt" met gratis verhalenyoga (ja, dat bestaat), luistervoorstellingen voor alle leeftijden en vele andere vormen van verhalen. Een volledig gratis festival in Bibliotheek Permeke, van 10 uur tot 18 uur. 

Mysterieuze wegen en ander erfgoed

Terwijl zondag zo'n 35.000 lopers in Antwerpen 16 kilometer door weer en wind proberen te overleven - beter bekend als de "Antwerp 10 miles" - kunt u ook in alle rust het Vlaamse erfgoed gaan verkennen. Zondag is het Erfgoeddag.

Er zijn bijna 1.000 gratis activiteiten rond het thema "ambachten en vakmanschap", en dat is een record. Via deze link krijgt u een volledig overzicht.

Het is zondag tijdens Erfgoedag bijvoorbeeld uw enige kans om een recent ontdekte kasseiweg in het bos te betreden. De "bolle weg" ligt op privéterrein en werd vroeger gebruikt door steenbakkers, daarna raakte de weg vergeten en nam het bos het pad langzaam over. Wie letterlijk een stap in het verleden wil zetten moet zondag om 15 uur in het Oost-Vlaamse Gavere zijn.

Wetenschap boven

Zaterdag én zondag bent u welkom in en rond Paleis 1 op de Heizel in Brussel, voor een nieuwe editie van het wetenschapsfestival "I love science". Een mobiel planetarium, escape rooms, experimenten in science trucks, ... Brussel is een weekend lang het wetenschapscentrum van Europa. Het festival is bovendien volledig gratis. Prettig weekend!

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":