Twee keer naar stembus in twee maanden tijd: inwoners van Neufchâteau kiezen in juni opnieuw gemeenteraad 

De inwoners van Neufchâteau mogen op 16 juni nog eens naar de stembus. Ze moeten dan een nieuwe gemeenteraad kiezen, nu de gouverneur van de provincie Luxemburg de uitslag van de verkiezingen van oktober vorig jaar ongeldig heeft verklaard. Er waren namelijk vermoedens dat er toen is gefraudeerd. 

De burgemeester van de stad, Dimitri Fourny (CDH), wordt ervan verdacht gesjoemeld te hebben met volmachten van rusthuisbewoners. De verkiezingen werden nipt gewonnen door Fourny, maar met de ruim vijftig stemmen die nu betwist worden, zou hij een zetel in de gemeenteraad moeten afstaan aan zijn concurrent Yves Evrard (MR). Net die zetel zou het verschil kunnen maken. 

Fourny, een kopstuk binnen zijn partij, is in de zaak door het gerecht in verdenking gesteld. Hij moest hierdoor afzien van zijn plaats als lijsttrekker bij de verkiezingen van 26 mei.

De Waalse overheid heeft nu bevestigd dat de nieuwe verkiezingen op 16 juni gehouden zullen worden, tenzij iemand de komende dagen nog naar de Raad van State trekt om de beslissing van de gouverneur aan te vechten.

Meest gelezen