Rechter legt dwangsommen op aan Skeyes bij werkonderbrekingen dit weekend

Luchtverkeersleider Skeyes moet tot en met maandag de dienstverlening op de luchthaven van Luik verzekeren. Dat heeft een rechter in kortgeding beslist op vraag van twee cargobedrijven die actief zijn in Luik. Mochten er toch werkonderbrekingen zijn, dan moet Skeyes een dwangsom van 250.000 euro per uur betalen.

De sociale onrust bij Skeyes duurt nu al wekenlang. Als gevolg daarvan is er regelmatig een gebrek aan verkeersleiders, waardoor het luchtruim boven ons land gesloten is. Opdat de passagiersvluchten zo weinig mogelijk hinder zouden ondervinden, vinden de acties van de verkeerleiders vooral 's nachts plaats, maar de cargovluchten - die vooral 's nachts plaatsvinden -  zijn daarvan het slachtoffer.

De uitspraak van de rechter komt er nadat twee bedrijven die actief zijn op de luchthaven, Liege Cargo Handling Services (LACHS) en Cargo Airlines (CAL), een kortgeding hadden aangespannen. De twee bedrijven zijn van plan om begin volgende week opnieuw een kortgeding in te dienen.

Intussen gaan de onderhandelingen tussen de vakbonden en de directie van Skeyes voort. De vakbonden hebben een finaal voorstel gedaan, wat zal besproken worden op de raad van bestuur. De volgende bemiddelingsvergadering vindt plaats op donderdag 2 mei.

Meest gelezen