Rode Kruis organiseert voortaan bloedinzameling voor Defensie

Vandaag heeft het Rode Kruis voor het eerst een bloedinzameling gehouden bij het leger, in het Kamp van Beverlo in Leopoldsburg. Sinds begin dit jaar staat het Rode Kruis namelijk in voor de bloedvoorraad bij Defensie. Het leger wil efficiënter gaan werken en besteedt daarom meer en meer taken uit.

Tot nu toe moesten militairen altijd naar het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek om bloed te geven. Nu trekt het Rode Kruis naar de kazernes zelf. "Zo kunnen wij onze tijd besteden aan onze kerntaken", vertelt dokter-kolonel Wouter Wuts. "Het Rode Kruis gaat naar de kazernes zelf. Dat is gemakkelijker voor de militairen. Maar ook buurtbewoners en familieleden van militairen zullen daar dan bloed kunnen komen geven. Dus ook voor het Rode Kruis is dat een goede zaak." 

O negatief

Het leger heeft bloed nodig voor het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek. En als militairen op buitenlandse missie gaan, nemen ze altijd een voorraad bloed O negatief mee omdat die voor iedereen geschikt is. Ine Tassignon van het Rode Kruis: "We willen nog eens een extra oproep doen naar burgers met die bloedgroep om bloed te komen geven. Want O negatief is ook geschikt voor patiënten die een andere bloedgroep hebben. En wordt dus gebruikt bij grote incidenten waarbij er geen tijd is om de bloedgroep van slachtoffers te controleren, bijvoorbeeld op buitenlandse missies van het leger maar evengoed bij een probleem tijdens een bevalling of een zwaar verkeersongeval."

Meest gelezen