Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Russische Maria Boetina krijgt 18 maanden cel in de VS wegens samenzwering en manipulatie

In de Verenigde Staten is de Russin Maria Boetina veroordeeld tot 18 maanden opsluiting wegens samenzwering. Ze is de eerste Russische staatsburger die in de VS is veroordeeld wegens poging tot inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

De 30-jarige vrouw werd in juli vorig jaar opgepakt in de Verenigde Staten. De periode dat ze in voorarrest zat, zal worden afgetrokken van haar gevangenisstraf. Ze is nu veroordeeld tot 18 maanden celstraf.

Boetina heeft bekend dat ze in de VS gepoogd heeft om te infiltreren in kringen van conservatieve Republikeinen. "Ik betreur mijn misdaad ten stelligste. Ironisch genoeg heeft dat mijn poging ondermijnd om de relatie tussen onze twee landen te verbeteren", zei Boetina voor haar veroordeling.

Boetina wordt niet beschouwd als spion, maar gaf toe dat ze als agent van een buitenlandse mogendheid toenadering had gezocht tot de Republikeinse partij, tot de wapenlobby NRA en tot de religieuze conservatieve vereniging National Prayer Breakfast om op die manier de relaties van de VS tegenover Rusland te beïnvloeden.

Maria Boetina is niet veroordeeld wegens poging tot beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen die in 2016 president Donald Trump aan de macht bracht, maar haar arrestatie was wel deels het gevolg van het onderzoek naar die Russische inmenging.

 

Meest gelezen