Video player inladen...

Sri Lanka evacueert honderden ahmadiyya-moslims uit overwegend christelijke stad Negombo

De voorbije dagen zijn op een aantal plaatsen in Sri Lanka moslims het slachtoffer geworden van wraakacties en bedreigingen door christenen. Die zijn woedend na de bloedige bomaanslagen tegen kerken en hotels zondag. Opvallend is dat de woede zich keert tegen uit Pakistan gevluchte ahmadiyya's, die in eigen land ook het mikpunt zijn van moslimextremisten en terroristen.

Zoals gevreesd hebben christenen de voorbije dagen bedreigingen geuit en huizen aangevallen van moslims in de stad Negombo. Daar zijn zondag 200 doden gevallen bij een terreuraanslag in de kathedraal. Negombo is een overwegend christelijke stad, ten noorden van de hoofdstad Colombo.

De politie van Sri Lanka heeft geen risico's genomen en heeft gisteren en vandaag meer dan 700 moslims uit Negombo geëvacueerd en elders in de buurt ondergebracht. Een aantal van hen zitten nu op straat zonder dak boven hun hoofd. Ze brengen verhalen over bedreigingen, huizen die werden aangevallen of huurders die uit hun huis werden gezet door de eigenaars.

Het gaat echter vooral om uit Pakistan weggevluchte ahmadiyya's en dus niet om lokale soennitische moslims Die ahmadiyya's zijn dus opnieuw voor op de vlucht, dit keer in het land waar ze asiel hadden gekregen.

Geweld tegen de moslimminderheid is in Sri Lanka is overigens ook net wat de terreurgroep IS met de aanslagen wou uitlokken: chaos, angst en geweld tussen de gemeenschappen in Sri Lanka onderling.

(Lees verder onder de foto).

Deze radicale moslims in Pakistan betogen tegen de ahmadiyya-minderheid in hun land.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Ahmadiyya's, tussen hamer en aambeeld

Het vreemde is dat het net ahmadiyya's zijn die historisch zelf vaak het mikpunt van radicale moslims zijn en net daarom uit Pakistan waren gevlucht. Dat land heeft in 1974 de grondwet aangepast, waardoor die ahmadiyya's niet langer als moslims erkend werden. Wie zich er toe toe rekent, kan in Pakistan bestraft worden. Ahmadiyya's worden ook niet toegelaten op de pelgrimstocht naar Mekka en Medina.

De oorsprong van de beweging gaat terug tot de 19e eeuw, tot de prediking van Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908) die in de Punjab in Indië de islam wou vernieuwen. Ahmad beschouwde zich als de lang verwachte verlosser of "Mahdi", maar dat botste met het concept in de islam dat er na Mohammed geen nieuwe profeet meer zou komen en daarom beschouwen velen hen niet langer als moslims.

Er zijn nu ongeveer 10 tot 15 miljoen ahmadiyya's, vooral dan in Pakistan, India, Bangladesh, Indonesië en in delen van Afrika en het Westen. Velen van hen worden vervolgd of als "afvalligen" beschouwd en wettelijk gediscrimineerd. Geweld tegen ahmadiyya's komt vaak voor in Pakistan.

Lokale leden van de ahmadiyya in Indonesië betogen voor hun rechten.
AP2008

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen