Videospeler inladen...

Theaterstuk "Een jihad van liefde" gaat in première: een verhaal van schoonheid en verlies

In kunstencentrum Rataplan in Borgerhout is "Een jihad van liefde" in première gegaan. De voorstelling is gebaseerd op het boek en het leven van Mohamed El Bachiri, die op 22 maart 2016 zijn vrouw Loubna verloor bij de aanslag op metrostation Maalbeek in Brussel.

In december 2016, enkele maanden na de terreuraanslagen in Brussel was Mohamed El Bachiri te gast in "De afspraak". Hij riep toen op tot "Een jihad van liefde" als antwoord op verdeeldheid en terreur.

De oproep liet niemand onberoerd, de video werd sindsdien miljoenen keren bekeken. (lees verder onder de video)

Herbekijk hieronder "een jihad van liefde" uit "De afspraak" van 22 december 2016:

Videospeler inladen...

Na de oproep op tv volgde een boek en nu is er het theaterstuk. "Een jihad van liefde" toont het leven van Mohamed El Bachiri voor én na de aanslagen. "We hebben Mohamed ontmoet, we hebben er stukken van zijn leven in verwerkt", legt regisseur Hans Van Cauwenberghe uit. "Zijn leven vroeger met zijn vrouw en zijn leven nu. De vrouw is ook op de scène. Je moet komen kijken om te zien tot welke schoonheid een mens in staat is."

"Het is natuurlijk ook een verhaal van verlies, van een man die iemand verloren heeft", voegt acteur Rachif El Kaoui eraan toe. Hij speelt de rol van Mohamed.

Mohamed El Bachiri was aanwezig in Borgerhout bij de voorstelling. "Het is erg speciaal om jezelf te zien op scène en om dat te beleven en herbeleven", reageerde hij achteraf.

De opvoeringen van "Jihad van liefde" in Rataplan zijn uitverkocht. Volgend jaar toert de voorstelling door Vlaanderen in 40 culturele centra.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen