Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Trump trekt de VS nu ook terug uit verdrag dat internationale wapenhandel reguleert

De Amerikaanse president Donald Trump belooft dat hij zijn land nu ook zal terugtrekken uit het Arms Trade Treaty. Dat verdrag dat de internationale wapenhandel reguleert, was in 2013 mee goedgekeurd door zijn voorganger Barack Obama, maar was nooit goedgekeurd door de Senaat.

President Trump had het juiste gehoor gekozen voor zijn aankondiging. Dat gebeurde tijdens een toespraak voor de National Rifle Association (NRA), de belangrijkste organisatie van de wapenlobby in de Verenigde Staten.

"We nemen onze handtekening terug," zei Trump. "Ik zal een brief ondertekenen waarin de Senaat gevraagd wordt om het ratificatieproces van dat verdrag stop te zetten".

Dat slaat dan op het Arms Trade Treaty (ATT) of internationaal verdrag dat de wapenhandel regelt. Dat werd in 2013 ondertekend door voormalig president Barack Obama, maar is nooit geratificeerd door de Senaat, waar de Republikeinen al die tijd de meerderheid hadden.

Dat ATT-verdrag beperkt het recht niet van de burgers om wapens te dragen, maar telt wel bepalingen die moesten vermijden dat wapenembargo's omzeild zouden worden of dat wapens in handen zouden vallen van bendes in oorlogsgebieden, terroristen of criminelen.

Het verdrag is ondertekend door 101 landen, maar 34 staten hebben het nog niet geratificeerd. Bijna alle Europese landen hebben het ondertekend evenals veel landen in Latijns-Amerika, maar ook enkele West-Afrikaanse landen, Zuid-Afrika, Zambia, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland hebben het verdrag ondertekend. De wapenhandel is jaarlijks goed voor een omzet van meer dan 70 miljard dollar.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen