Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Tweede orkaan op korte tijd treft Mozambique, vooral vrees voor overstromingen

De orkaan Kenneth raast sinds gisteren over de kust van het Afrikaanse land Mozambique. Er is nog weinig nieuws uit het rampgebied, maar de Verenigde Naties en humanitaire organisaties staan klaar om de getroffen regio te hulp te snellen.

Tot nu toe is er slechts sprake van een dode. Eerder waren er al drie doden gevallen bij de doortocht van de orkaan op de eilandengroep Comoren in de Indische Oceaan. De orkaan Kenneth bereikte gisteren de kust van Mozambique in het noorden van het land met windstoten tot 220 kilometer per uur. Die windkracht is ondertussen wel afgezwakt.

In Mozambique zijn 30.000 mensen uit voorzorg geëvacueerd en er zouden duizenden woningen verwoest zijn. In de provinciehoofdstad Pemba is de stroom uitgevallen.

Er wordt nu vooral gevreesd voor hevige regenval en overstromingen in lager gelegen gebieden. De komende dagen zou er 60 tot 80 centimeter regen kunnen vallen. Er is weinig of geen communicatie met het getroffen gebied en het kan dus nog een tijdje duren vooraleer er zicht is op het aantal slachtoffers of de aangerichte schade. De Verenigde Naties, het Rode Kruis en tal van ngo's zijn bereid om Mozambique bij te staan.

Dat land heeft vorige maand al de verwoestende orkaan Idai zien voorbijkomen. Dat gebeurde in het centrum van het land in en rond de stad Beira. Toen zijn honderden doden gevallen. Net als toen worden er ook problemen verwacht in buurlanden zoals Tanzania en Zimbabwe.

Meest gelezen