Videospeler inladen...

Lokale buurtfeesten en festivals moeten het vanaf volgend jaar verplicht zonder wegwerpbekers doen

De organisatoren van evenementen in Vlaanderen zullen vanaf volgend jaar geen drank meer mogen serveren in wegwerpbekertjes, blikjes of petflessen. Vorig jaar besliste de Vlaamse regering al om het gebruik van eenmalige verpakkingen aan te pakken. Ze wilde zo de verspreiding van plastic afval in het milieu terugdringen. Nu is die beslissing dus ook concreet uitgewerkt. Het verbod zal gelden voor alle evenementen, van lokale buurtfeesten tot grote festivals.

Van lokale buurtvereniging tot grote festivalorganisator, vanaf volgend jaar zullen ze dus allemaal bier, frisdrank of water in herbruikbare bekers moeten serveren als ze het verbod van de Vlaamse regering willen naleven.

"Frisdrank zal bovendien ook aangekocht moeten worden in glazen retourflessen of getapt moeten worden via een postmixsysteem", stelt de Vlaamse Afvalstoffen­maatschappij OVAM. "Hetzelfde geldt voor bieren die uit vaten of glazen retourflessen worden getapt en geschonken."

Organisatoren kunnen het verbod wel links laten liggen maar dan "moeten ze die materialenstroom voor 90 procent - en vanaf 2022 voor 95 procent opnieuw inzamelen", zegt Jan Verheyen, woordvoerder van OVAM. "De bewijslast daarvoor ligt bij de organisator."

"Jarenlange ervaring en projecten hebben aangetoond dat frontstage sorteerbakken niet helpen", klinkt het. "Inzameling kan bijvoorbeeld wel slagen door te werken met een retoursysteem om de stroom backstage zuiver terug te krijgen."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen