Europese verkiezingen, waar stemmen we juist voor?
Op 26 mei stemmen we voor een nieuw Europees Parlement. Maar wat doet dat parlement juist? Europajournaliste Leen De Witte legt het belang van de Europese verkiezingen helder uit. De grootste Vlaamse partijen maken deel uit van Europese families. In ons interactief overzicht onderaan in dit artikel ontdekt u waar uw Vlaamse stem in Europa terechtkomt.
Wat doet het Europees Parlement nu precies? En waarvoor stemmen we? VRT NWS-journalist Leen De Witte legt het u haarfijn uit, in amper 3 minuten:

Op 26 mei kunnen we voor de negende keer gaan stemmen voor het Europees Parlement. De eerste keer was in 1979. We verkiezen 751 parlementsleden die uit verschillende lidstaten komen en om de vijf jaar rechtstreeks verkozen worden.
Elk land heeft een vast aantal plaatsen in het parlement (zetels). Voor België gaat het om 21 zetels: 12 Vlaamse, 8 Franstalige en 1 Duitstalige. Zij zitten niet per land samen, maar per fractie (een politieke familie). Bij de verkiezingen draait het er voor elke fractie om zoveel mogelijk zetels te bemachtigen.
De partij die de grootste wordt, mag de Commissievoorzitter voordragen. Want in Europa is er niet alleen het parlement, maar ook de Commissie, zeg maar het dagelijks bestuur. Daarnaast heb je ook nog de ministerraden, waarin de bevoegde ministers van alle landen vergaderen. Dat kan gaan over kwesties als defensie, milieu, migratie, werkgelegenheid. En er is ook nog de Europese raad. Die noemen we meestal de "Europese top" waarin staatshoofden en regeringsleiders samen komen. Standaard komen ze vier keer per jaar samen, maar als er een crisis is, zien ze elkaar vaker.
Maar terug naar het parlement. De meeste vergaderingen gebeuren in het Europees Parlement in Brussel. Maar ongeveer één keer per maand verhuist het hele parlement voor vier dagen naar Straatsburg. Daar komt veel kritiek op, omdat die verhuizing wel wat kost.
Het parlement bespreekt de voorstellen van de Europese Commissie en stemt erover. Het controleert ook of alle instellingen goed werk leveren en of het Europese geld goed gebruikt wordt.
Waar belandt mijn stem voor de Europese lijst?
De grootste Vlaamse partijen werken in Europa samen met gelijkgezinde partijen uit andere landen. Zo heb je bijvoorbeeld een Europese liberale, socialistische of eurokritische fractie. Ontdek hieronder in ons interactief overzicht waar uw stem op een Vlaamse partij in Europa terechtkomt. Klik op de partijen om hun Europese link te ontdekken.