Wie is die vrouw die Soedan richting revolutie zong? Deze maand in Vranckx & Byloo

Het lijkt wel de tijd van het jaar: in de Arabische wereld vallen de revoluties uit de bomen. Na Algerije is het de beurt aan Soedan. De Koerden blijven dan weer wachten op hun grote omwenteling, een eigen staat. Ondertussen blijven ze voor het Westen de kastanjes uit het Midden-Oosterse vuur halen. Ook in deze nieuwe aflevering ballen Rudi en Vincent een maand aan gespreksstof in een uurtje podcast.

Luister naar Vranckx & Byloo op:

Maar liefst 70% van de Soedanezen die de afgelopen weken op straat kwamen om het aftreden van het regime te eisen, waren vrouwen. Niet te verwonderen dan ook dat het boegbeeld van die nieuwste revolutie in Noord-Afrika een jonge vrouw is. Alaa Salah kroop op het dak van een auto, begon te zingen en ging terstond de wereld rond. 

Maar of dat volstaat? Hoe groot is de kans dat het volk van het leger krijgt wat het wil? Of zitten we, enkele weken na Algerije, alweer met een Arabische Omwenteling in limbo?

Daarna is het aan een andere Salah. Mohamed deelt een plek op het voetbalveld met Rudi, zelf ook ooit een verdienstelijk vleugelaanvaller van kwikzilver. Is het Rudi net niet gelukt, dan zal het Egyptische fenomeen van FC Liverpool dit jaar misschien wel de Champions League winnen. Mohamed Salah is door Time Magazine verkozen tot een van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. En hij is niet te beroerd om een lans te breken voor vrouwenemancipatie in de Arabische Wereld.

Rudi Vranckx en Derwich Ferho: they go way back.

Deze aflevering van Vranckx & Byloo heeft trouwens iets met geografie. Na Soedan, een vulkaan waar verschillende etnische en religieuze breuklijnen dwars doorheen lopen, is het aan de Koerden. Je weet wel, dat volk dat telkens weer voor het Westen de kastanjes uit het vuur haalt en toch – zeggen ze zelf – enkel de bergen te vriend heeft. 

Na twintig jaar samen koffietjes drinken, zitten Rudi en Derwich Ferho samen in de studio – deze keer zonder koffie evenwel. They go way back, naar het begin van Rudi’s carrière in de jaren negentig. Vincent en Rudi stellen hem de vraag: wie zijn die Koerden nu precies? En hoe komt het dat ze telkens weer een mes in de rug geplant krijgen?

Over messen en ruggen gesproken: daar zit het in Game Of Thrones ook vol van. Al is het Rudi naar eigen zeggen vooral niet om de lijven te doen. We zullen hem maar geloven.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Jouw message to Rudi in de podcast? Dat kan via vranckxenbyloo@vrt.be.

Meest gelezen