"Het is ideaal loopweer": dit moet u weten als u vandaag naar de 10 miles in Antwerpen gaat

De organisatie verwacht ideaal loopweer voor de 34ste editie van de Antwerpse 10 miles. Wat gebeurt er vandaag precies in Antwerpen en hoe raakt u ter plaatse? 

Om half drie vanmiddag klinkt voor de 34e keer het startschot van de Antwerpse 10 miles. Duizenden lopers zullen er tien Engelse mijl (ongeveer 16 kilometer) lopen. Ze vertrekken op Linkeroever, lopen door de binnenstad, om dan weer de Schelde over te steken.

Maar er gebeurt nog veel meer. Om 9u 's ochtends vertrekt al een moedige groep marathonlopers. Zij eindigen - als alles goed loopt - na 42 kilometer op de Grote Markt in het centrum van "'t Stad". Er is ook een route van 5 kilometer (startschot: 12 uur op Linkeroever) en een korte route van anderhalve kilometer voor kinderen tussen 4 en 12 jaar (start: 11 uur op Linkeroever).

Heel wat bekende Vlamingen lopen mee. Vaste waarde intussen is burgemeester Bart De Wever (N-VA), wiens vrouw dit jaar ook meeloopt met de marathon. Ook Jinnih Beels (SP.A) en Geert Hoste zijn weer van de partij. 

Naar het evenement

Er worden zo'n 40.000 lopers en 85.000 toeschouwers verwacht. Die moeten uiteraard allemaal op hun plaats raken. De stad raadt aan om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Wie toch met de auto komt, gebruikt best de Park en Rides aan de rand van de stad, om daar over te stappen. 

Wie met de trein komt en afstapt in Antwerpen-Centraal, kan via de voetgangerstunnel of met het gratis Sint-Annaveer aan het Steenplein oversteken naar Linkeroever. De start en aankomst zijn ook bereikbaar met de tram (3, 5, 9 of 15), tot aan halte Halewijn of F. Van Eeden.

"Opgelet, je zal tussen 16u en 20u niet kunnen in- of uitstappen in het station Groenplaats en Halewijn, en aan de halte Van Eeden", waarschuwt de woordvoerder van De Lijn. Met de fiets kan je dan weer de voetgangerstunnel niet in tot 20u 's avonds. De fietstunnel wordt door de drukte ook afgeraden. Op de veerboot zijn fietsen en steps niet toegelaten. Er zijn wel heel wat tijdelijke fietsstallingen voorzien. 

Tijdens het evenement zijn de tunnels gesloten die langs het parcours liggen. Het gaat dan over de Waaslandtunnel, de Jan De Vostunnel (stadinwaarts), de Bolivartunnel (stadinwaarts) en de Kennedytunnel (richting Nederland). De Liefkenshoektunnel is tijdens het evenement wel tolvrij richting Nederland. 

Wie er niet wijs uit raakt, kan zijn route bepalen via deze routeplanner (geef "Thonetlaan 110" in voor de start van de 10 miles). U kan alle details hier ook nalezen. 

Deelnemers

De deelnemers vinden hier het volledige parcours terug van de verschillende wedstrijden. De organisatoren raden iedereen aan om zich vooraf en nadien voldoende warm te kleden. "Het wordt drie keer zo koud als vorig jaar", zegt organisator Greg Broekmans. "Er worden temperaturen van 10 graden voorspeld. Ideaal loopweer." 

Er worden temperaturen van 10 graden voorspeld. Ideaal loopweer

Organisator Greg Broekmans

"We hebben heel wat extra animatie voorzien", zegt Broekmans. Langs het parcours van de 10 miles zijn 17 animatiestanden voorzien. "Mensen kunnen achteraf op de foto met hun eindtijd, meteen na de finish."

Organisator Greg Broekmans legt uit wat er dit jaar nieuw is aan de 10  miles: 

Video player inladen...

Toeschouwers

Toeschouwers worden zo veel mogelijk aangeraden om op Rechteroever te blijven. De Antwerpse politie vraagt hen ook om niet met de fiets over het parcours te rijden. "De laatste jaren merken we dat meer en meer mensen dat doen", zegt woordvoerder Willem Migom. "Maar dat is vervelend voor de lopers. Fietsen zijn op het parcours niet toegestaan. Toeschouwers mogen wel een rugzak meenemen", klinkt het, "maar we vragen hen toch om dat tot een minimum te beperken."

De organisatie heeft voor de toeschouwers ook een speciale applicatie ontwikkeld, waarmee de lopers op de voet kunnen worden gevolgd. 

Meest gelezen