Jullie 500 favoriete verzen van Guido Gezelle nu verzameld in één kunstige puzzel

Lezers uit heel het land hebben fragmenten van dichter Guido Gezelle ingestuurd, waarmee kalligrafe Gin Van Nerom een bijzondere tegelvloer samenstelde. Dat huzarenstuk is de komende maanden op verschillende plaatsen te zien en te horen, want de heerlijke poëzie is ook ingesproken door Gezellefans.

Op de vloer liggen, op zeezand, vele honderden kleurige vierkanten. Wie van dichtbij kijkt, kan lezen wat er op staat: “De wereld draait nochtans”, “Hebt gij ooit een paard zien pinnen?”, “Ik misse u waar ik henenvaar of waar ik henenkeer” of het overbekende “O krinkelende winkelende waterding”. Verzen en fragmenten van Guido Gezelle, dit najaar 120 jaar geleden overleden. In vele verschillende zwierige lettertypes. De vierkanten zien eruit als gebakken tegels, maar het zijn wel degelijk kleine schilderijtjes.

Kalligrafe Gin Van Nerom heeft twee en een half jaar gewerkt aan deze Gezellepuzzel. Dat deed ze niet alleen. Via Facebook riep ze op om favoriete verzen en stukjes Gezelle in te sturen. De voorstellen stroomden toe uit heel Vlaanderen. 

Lees verder onder de foto:

Guido Gezelle zat twee en een half jaar op mijn schouder mee te lezen 

“Zodra er een nieuw vers binnenkwam, was dat als een cadeautje, waar ik meteen mee aan de slag ging. Het was wel heel gedisciplineerd werken: ik stond ermee op en ging ermee slapen.” Gin Van Nerom is al meer dan 20 jaar kalligrafe; haar werk werd geselecteerd voor de Canvascollectie. Maar dit project was nog een niveau hoger. “Mijn ballonpen is gehalveerd door het vele gebruik”.  Ze werkte met een mengeling van verf en inkt, voor een optimale leesbaarheid, en voor de ondergrond gebruikte ze warme aardepigmenten.

Lees verder onder de foto:

En stoort de veugels niet. Ze zijn zoo bezig

Waarom Guido Gezelle? “Omdat ik van 19e-eeuwse literatuur hou,” zegt Gin Van Nerom. "Gezelle heeft ook "genoeg" geschreven om een ruime keuze te maken. In die twee en een half jaar zijn mijn ogen opengegaan en heb ik veel nieuwe kanten van de dichter leren kennen. Hij heeft pareltjes geschreven en was ook baanbrekend voor zijn tijd. Alle gedichten waaruit de fragmenten kwamen heb ik in hun geheel gelezen, om de sfeer te vatten, en kleur en lettertype daarop af te stemmen.” Haar favoriet: “En stoort de veugels niet. Ze zijn zoo bezig”.

Lees verder onder de foto:

Liefhebbers hebben vooral natuurverzen van Gezelle gekozen. Hij was een meester in het vatten van weerfenomenen, flora en fauna, vaak met heerlijke, zintuiglijke woorden. Af en toe staat er één enkel woord op een tegel, maar dan wel een volbloed gezelliaans: “Goedjonstigheden” of “Gefriezeld”.

Slechts één iemand koos een religieus vers, hoewel Gezelle er als priester-dichter enorm veel heeft geschreven: “Zoo gij bestaat en God zijt, moet het wezen dat ik U zie.”

Kalligrafie is de kunst van de bedachtzaamheid

Taalkenner Ludo Permentier, vroeger actief bij De Standaard, Van Dale en het Groot Dictee, was de "mentor" van Gin Van Nerom. Voor hem is kalligrafie "méér dan postkaartjes met dorre spreuken in ouderwetse lettertypes. Kalligrafie verandert de manier waarop je een tekst leest. Het is de kunst van de bedachtzaamheid, een ambacht dat uit de woorden haalt wat erin besloten zit."

Lees verder onder de foto:

Gezelle voor kinderen van 3 tot 98 jaar

Een leuk extraatje is dat dat alle 500 verzen en fragmenten ook zijn ingesproken door evenveel verschillende stemmen, de jongste 3 en de oudste 98 jaar oud. Daarvoor maakte Jef Rozenski opnames in verschillende bibliotheken en zelfs een rust- en verzorgingstehuis. Het resultaat is te beluisteren op de tentoonstelling, via een antieke bakelieten telefoon.

Beluister hier enkele ingelezen verzen:

Voor het project “Gezelle ten voeten uit” lieten ook drie andere kunstenaars zich inspireren door Guido Gezelle:  Diane Bernaerts (schilderkunst), Rudi Vandenbempt (fotografie) en Stefan Hemeleers (sculpturen). Diane Bernaerts was naar eigen zeggen vooral verrast door de “dubbele bodems” in de gedichten van Gezelle. 

Ze stellen het resultaat tentoon in CC De Borre in Bierbeek, tot 11 mei. Daarna, van begin juli tot midden augustus, gaat de Gezelle-tegelvloer naar de tiendenschuur van de Abdij van Tongerlo. In september is Mechelen aan de beurt, bij de feestelijke opening van de nieuwe bibliotheeksite Predikheren en in november volgt het Kunst- en Erfgoedhuis in Roeselare, waar Gezelle lesgaf aan het Klein Seminarie.

Lees verder onder de foto:

Priester en leraar Guido Gezelle (1830-1899) was een van de grootste dichters uit ons taalgebied. In zijn geboortehuis in Brugge is het Guido Gezellemuseum gevestigd; in de bibliotheek zijn archief.

Meest gelezen