Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

China wil dat meer landen zich aansluiten bij Nieuwe Zijderoute

Vijf jaar geleden lanceerde China wellicht het meest grootschalige infrastructuurproject van deze eeuw. Het "Gordel- en Weginitiatief" (Belt and Road), heeft nu al voor meer dan duizend miljard euro aan handelsovereenkomsten opgeleverd. China heeft er zich letterlijk een weg mee gebaand richting - grondstoffen in - Azië, Afrika en Europa. Vooral de Verenigde Staten en India zijn beducht voor de geopolitieke strategie van de Chinezen. Op een top in Peking hebben die hun project tegen het licht gehouden. 

President Xi Jinping had een veertigtal politieke leiders uitgenodigd op een tweedaagse top in Peking. De meest opmerkelijke gasten waren de Russische president Vladimir Poetin en de Italiaanse premier Giuseppe Conte en de Griekse premier Tsipras.  

Op vijf jaar tijd zijn er havens aangelegd, spoorlijnen, wegen en pijpleidingen doorheen en naar Azië, Afrika en Europa. China heeft voor 440 miljard dollar aan leningen uitgeschreven, meestal in ruil voor een goede toegang tot de plaatselijke grondstoffenmarkt. Maar sinds het project in 2013 startte, kregen heel wat landen de indruk dat China het initiatief vooral uit politiek en economisch opportunisme had uitgerold. Letterlijk.  Vooral de Amerikanen gaven veel kritiek. De relatie tussen de protectionistisch ingestelde president Trump en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping staat onder het vriespunt en de twee grootmachten voeren een ware handelsoorlog. 

Maar er kwam ook kritiek op de schimmige deals en de leningen, die bijvoorbeeld Afrikaanse landen zouden kunnen opzadelen met een nieuwe grote schuldenlast. Bovendien zagen critici op het eerste gezicht weinig ruimte voor duurzame werkgelegenheid in de aangeboorde regio's zelf. 

 

Chinees charmeoffensief

De Chinese president Xi Jinping had de kritiek de voorbije jaren afgedaan als jaloezie en inmenging. Maar op deze top heeft hij volgens waarnemers zijn toon verzacht. Xi vertelde de buitenlandse leiders dat het Initiatief ecologisch en duurzaam moet zijn, en voor iedereen groei van hoge kwaliteit opleveren. Hij beloofde dat het initiatief zou werken volgens de afspraken van de vrije markt en dat hij plaatselijke werkgelegenheid zou promoten.  Daarna spoorde hij de aanwezigen aan om elke vorm van protectionisme te laten varen en zich aan te sluiten. 

We moeten dat uitleggen aan de wereld, zodat we beter begrepen worden en meer worden gesteund. 

Xi Jinping, president van China

De uitleg en beloftes van China hebben op het eerste gezicht resultaat gehad. De Russische president Poetin zei dat hij nog meer zou meewerken aan het Gordel- en Weginitiatief en hield tegelijk een pleidooi tegen protectionisme. "Handelsoorlogen schaden de hele wereld", zei hij, wellicht verwijzend naar het standpunt van de Amerikaanse president Trump. 

De Europese landen herinnerden China eraan dat ze hoge kwaliteitseisen stellen.  De Britse minister van Financiën Hammond wil "de hoogste internationale maatstaf op het vlak van bestuur, transparantie en ecologische kwaliteit. Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken en de Duitse minister van Economie trokken met die verwachtingen naar de top in Peking. 

De top heeft volgens China voor 64 miljard dollar aan nieuwe overeenkomsten opgeleverd. 

Meest gelezen