De Block over asielcentrum waar Daniël werd vermoord: "Centrum is niet ideaal, maar omstandigheden zijn redelijk"

De omstandigheden in het asielcentrum waar deze week de 9-jarige Daniël vermoord werd teruggevonden, zijn "niet ideaal", maar wel "redelijk" naar internationale maatstaven. Dat zegt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). 

De oom van het jongetje vroeg eerder al om het asielcentrum in Broechem te sluiten. Volgens hem wordt er niet gecontroleerd en is er geen verzorging voor kinderen. Onze redactie kreeg deze beelden van ontevreden bewoners in handen. De beelden zijn gemaakt in Blok C van het centrum, hetzelfde deel waar Daniël en zijn moeder verbleven: 

Videospeler inladen...

Bovenstaande beelden kreeg de minister nog niet te zien, maar ze bezocht deze week wel het centrum. "Als we kijken naar de omstandigheden waarin vluchtelingen over de hele wereld worden opgevangen, dan denk ik dat dit redelijk is", zegt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block vanochtend in de marge van het Open VLD-congres.

Als we kijken naar de omstandigheden waarin vluchtelingen over de hele wereld worden opgevangen, dan denk ik dat dit redelijk is

Maggie De Block, minister van Asiel en Migratie (Open VLD)

"Het gaat om een centrum met 330 personen. De gezinnen zitten in een aparte vleugel. Er zijn 35 nationaliteiten aanwezig, die andere talen spreken. Dat is niet ideaal", zegt De Block. "We zeggen altijd dat we bed, bad en brood geven, maar de kinderen gaan daar ook naar school. We moeten ook kijken naar de draagkracht van de gemeente", klinkt het. 

Daniël en zijn moeder verbleven al goed een half jaar in België. Het centrum in Broechem is in principe een noodopvang, maar door de lange procedure blijven asielzoekers er soms maandenlang. Minister De Block wil zich daarom blijven inzetten om gezinnen zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over hun toekomst, en om ze naar individuele opvang te loodsen. Die individuele opvang is de voorbije jaren afgebouwd.  

Congres

Open VLD houdt vandaag een congres over haar plannen rond migratie en veiligheid. De liberalen willen net als N-VA dat asielzoekers enkel de Europese Unie binnenmogen als ze recht hebben op asiel. "Nu heeft twee derde geen recht op asiel, terwijl ze hier toch zijn", zegt De Block. Wie in het kader van gezinshereniging naar België komt, maakt de eerste vijf jaar ook geen kans op een werkloosheidsuitkering, als het afhangt van de liberalen. 

Meest gelezen