Videospeler inladen...

Koningin Elisabethwedstrijd is begonnen: enige Belgische violiste speelde al op openingsavond

Vandaag is de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool begonnen. De enige Belgische violiste, de 25-jarige Sylvia Huang, speelde vanavond al in de eerste ronde. Voor de deelnemers - als ze ver raken, ten minste - is het wekenlang oefenen en performen op het hoogste niveau. Voor kijkers en luisteraars breekt een kleine maand puur genieten aan. Via VRT-radio, tv en online zit u op de eerste rij. De muzikale afvallingskoers eindigt op 25 mei. 

Sylvia Huang is een van de 63 violisten die de eerste ronde ingaan, en ze is meteen ook de enige Belgische. Ze komt uit Henegouwen, is 25 en heeft een Chinese vader en een Belgische moeder, die respectievelijk viool en cello spelen.

Huang is een orkestvioliste; eerst kwam ze op haar achttiende  bij het Nationaal Orkest van België, waarmee ze in 2013 trouwens de pianisten van de Koningin Elisabethwedstrijd begeleidde. Daarna, op nauwelijks 20-jarige leeftijd, verhuisde ze naar het gerenommeerde Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam, waar ze eerste viool speelt. Ze speelt ook in een strijkkwartet, het GoYa Quartet Amsterdam.

Bekijk hier een kort gesprekje met Sylvia Huang, met vragen van Clara De Decker van Canvas:

De gemiddelde deelnemer is vrouw en Aziatisch

Net als de andere kandidaten vertolkt Sylvia Huang in de eerste ronde een solosonate van Bach, een sonate voor viool en piano van Beethoven en een vingerbrekend capriccio van Paganini. Huang speelt op een Landolfi-viool, in bruikleen van het Concertgebouworkest. Koningin Mathilde, beschermvrouwe van de wedstrijd, woont haar uitvoering bij.

Opvallend: bij de 63 violisten die aan de start verschijnen, zijn er 43 vrouwen, twee derde dus. De helft van de deelnemers komt uit Zuid-Korea, Japan of China. 

Er is ook een Nederlandse bij: Hawijch Elders. De eerste ronde loopt tot en met zaterdag 4 mei en is te volgen op de website van Canvas (audio). Dan worden de 24 halvefinalisten bekendgemaakt. 

Waar en hoe kijken, luisteren en genieten?

Van 6 tot en met 11 mei zijn er dan de halve finales in het Flageygebouw, die live worden uitgezonden op televisie: op Canvas (namiddag) en het kanaal van Ketnet (’s avonds). Via het internet kijken kan ook: Canvas.be en VRT NU. En op de radio brengt Klara de avond-halvefinales rechtstreeks, met een samenvatting van de namiddag. In de halve finales spelen de kandidaten het verplichte werk "Scherzo- Bagatelle" voor viool en piano van de Belgische componist Bram Van Camp.

De 12 finalisten krijgen een verplicht werk van de Fin Kimmo Hakola voor de kiezen. Die finale loopt van 20 tot en met 25 mei; die avonden in Bozar kunt u rechtstreeks volgen op Canvas en Klara, in feestelijke uitzendingen met expertenpanels. De wedstrijd leeft ook al enkele jaren sterk op de sociale media.

Lees verder onder de tweets:

82 jaar geleden begonnen

De Koningin Elisabethwedstrijd is er afwisselend voor viool, piano, stem en cello. Het is de 19e editie van de wedstrijd voor viool, het instrument waarmee het allemaal begon. Eerst was er namelijk de Eugène Ysaÿe-wedstrijd in 1937, met als eerste winnaar David Oistrach. Sinds 1951 is de naam de Koningin Elisabethwedstrijd. Andere vioollaureaten die er grote bekendheid mee kregen zijn onder meer Gidon Kremer of Vadim Repin. 

Uit het VRT-archief: een overzicht van de vioollaureaten van 1951 tot 1997:

Videospeler inladen...

Vioolspelen als protest

Een bijzondere winnaar is de Russisch-Belgische violist Mikhail Bezverkhni. Hij was in 1976 de beste in de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool en speelde onlangs nog in openlucht in Gent, uit protest tegen de verkoop van de Sint-Annakerk aan een supermarktketen.

De vorige viooleditie in 2015, waar twee Belgische violisten aan de start kwamen, werd gewonnen door de Zuid-Koreaanse Ji Young Lim - hoewel er eerst een bijna-naamgenote op het podium verscheen, toen de prijzen werden uitgereikt, zie verder in dit artikel. 

Twee keer haalden Belgische violisten een prachtige tweede plaats: Yossif Ivanov in 2005 en Lorenzo Gatto in 2009.   

Bekijk hen hier onder en lees verder onder de video's:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Zonder Arie Van Lysebeth

Dit jaar waren er 172 inschrijvingen, van wie de jury een video-opname beoordeelde.  Van hen staan er nu 63 echt aan de start. De jury van zes experts staat onder leiding van Gilles Ledure, die ook directeur is van het cultuurhuis Flagey.

Ledure volgt baron Arie Van Lysebeth op, die 23 jaar juryvoorzitter was en telkens de winnaars op het podium mocht roepen.  In 2015 liep dat even in de war door een naamsverwarring. De Zuid-Koreaanse Ji Yoon Lee kwam naar voren, in plaats van Ji Young Lim.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen