© Leen Lancksweerdt

Comedybelofte Hans Cools wint Lunatic Comedy Award

Hans Cools (31) is dé nieuwe rijzende naam binnen de Vlaamse comedy. Hij pakt de Lunatic Comedy Award, een van dé toonaangevende comedyprijzen.

Voor de tiende keer al heeft de Lunatic Comedy Club haar Award uitgereikt aan de meest beloftevolle comedian van het moment. In een volgepakte Minardschouwburg in Gent haalde Cools het nipt voor Mohsin Abbas. Andere finalisten waren Jade Mintjens, Jeroen Verdick en Sergej Lopouchanski. Een publieksprijs trouwens, er komt geen jury aan te pas, vanuit de filosofie "dat het publiek altijd gelijk heeft".

Cools, in het dagelijks leven ingenieur, pakte de zaal in met rake typeringen. Met humor gedoopt in huis-, tuin- en keukenverhalen, met absurde analyses over baby's, gezinnen en wielertoeristen. En dat met een West-Vlaamse tongval. Een nieuw talent, al bij al weinig optredens op de teller, maar als comedian heb je het of niet. Simpel.

Abbas, van Pakistaanse afkomst, haalde uit naar zijn cultuur van afkomst, maar zette ook een spiegel voor het Vlaamse publiek. Bij momenten scherp, maar sympathiek op zijn Paki-Oostends. Mintjens deed met gitaar en zang meer dan de anderen echo's galmen van het klassieke cabaret. Verdick toonde de kracht van een Kempische radde tong, Lopouchanski zorgde voor de meest politiek-maatschappelijk gekleurde meningen (al noemt hij het zelf "jokes").. 

Ik blijf ingenieur, maar je weet maar nooit dat ik eens de grote stap moet zetten    

Hans Cools, winnaar Lunatic Comedy Award 2019

Cools is een jonkie in de comedy: "Goed zeven maanden ben ik bezig. Maar ik hou ervan en probeer met fijne, beschouwende, herkenbare humor zalen plat te krijgen. Zonder dat ik zelf plat word, of vulgair. En nu? Even genieten en ook ingenieur blijven, maar je weet maar nooit natuurlijk, dat ik toch de grote stap moet zetten. Een mens moet durven dromen. Spelen nu vooral. Veel spelen."

Cools volgt op de erelijst in het spoor van onder meer Bert Kruismans, Gunter Lamoot, Lieven Scheire, Philippe Geubels, Jens Dendoncker en Lukas Lelie.   

Meest gelezen