Hoge Gezondheidsraad: "Kinderen moeten sneller vaccinatie tegen mazelen krijgen"

De Hoge Gezondheidsraad wil dat kinderen sneller een tweede dosis van het vaccin tegen mazelen, bof en rubella krijgen. Nu krijgen ze dat vanaf 10 jaar, dat moet tussen 7 en 9 jaar worden. Uit onderzoek blijkt dat vaccins die op jongere leeftijd worden toegediend, minder vaak vergeten worden. Met het nieuwe advies wil de Gezondheidsraad mazelen in ons land proberen uitroeien.

De ziekte met de rode vlekjes is aan een opmars bezig in Europa. In februari werden er in ons land 90 gevallen vastgesteld. Slechts in drie andere Europese landen waren dat er meer. Vooral mensen tussen 20 en 40 blijken slecht beschermd tegen de ziekte omdat ze geen twee dosissen van het vaccin tegen mazelen kregen.

Om volledig beschermd te zijn tegen mazelen, heb je twee inentingen nodig. De eerste krijg je op 12 maanden, de tweede tussen 10 en 13 jaar. Onder adolescenten heeft momenteel maar 87 procent twee inentingen gekregen. Om de mazelen te kunnen uitroeien moet de vaccinatiegraad omhoog tot 95 procent.

Het vaccin vroeger toedienen, moet helpen in de strijd tegen de besmettelijke ziekte. Als kinderen het op jongere leeftijd krijgen, wordt het minder vaak vergeten. In het buitenland gebeurt het al langer zo, de Wereldgezondheidsorganisatie vraagt ons land om hetzelfde te doen, zegt Corinne Vandermeulen van de Hoge Gezondheidsraad. “We hadden tot nu toe geen reden om die leeftijd aan te passen. Maar door de recente gevallen hebben we toch beslist om de leeftijd te verlagen in de meest recente aanbevelingen.”

Ook in de Verenigde Staten rukken de mazelen op. In Los Angeles zitten zo'n 1.000 studenten en medewerkers in quarantaine nadat ze mogelijk besmet waren.

Meest gelezen