2019 Sjoerd van der Wal

Nederland met de Oranjes uit de bol op Koningsdag in Amersfoort

In Nederland wordt Koningsdag gevierd. Vandaag wordt koning Willem-Alexander 52. Hij bezoekt samen met koningin Máxima, hun drie dochters en andere leden van de koninklijke familie de stad Amersfoort. Daar zijn duizenden mensen opgedaagd om de (populaire) koninklijke familie te begroeten.

Tijdens een wandeling van ruim een kilometer krijgt de koninklijke familie in Amersfoort theater, muziek en verhalen voorgeschoteld. De route voert van het ruim 500 jaar oude voormalige klooster Mariënhof aan de Kleine Haag naar het Eemplein, waar na het koninklijke bezoek een feest losbarst met optredens van onder anderen Maan en Jan Smit.

Bij de Onze-Lieve-Vrouwetoren ontmoet de koning honderd "lieve vrouwen" die voor anderen zorgen, bijvoorbeeld als vrijwilliger of mantelzorger. Voorts kan de koninklijke familie nog kijken naar freerunners, straatvoetballers, dansers en basketballers en voert ook operagezelschap Holland Opera een korte scène op.

Koningin Máxima draagt tijdens de viering in Amersfoort een zandkleurige linnen broekrok en top met oranje geborduurde bloemen van het Belgische modehuis Natan. Ze draagt ook een schuine hoed ("Mystery") van de eveneens Belgische hoedenmaakster Fabienne Delvigne. Ook kroonprinses Amalia draagt een creatie van Natan.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Meest gelezen