Minister van Werk Kris Peeters vraagt dat bemiddelaars Skeyes voortwerken

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vraagt aan de bemiddelaars bij Skeyes dat zij - ondanks nieuwe evoluties - hun werk blijven voortzetten. "De minister roept op om zo vlug mogelijk tot een akkoord te komen", aldus zijn woordvoerster Miet Deckers. De minister neemt ook akte van het feit dat er, wellicht volgende maandag, een bijzondere raad van bestuur bij Skeyes wordt samengeroepen.

Een rechter in kortgeding heeft gisteravond dwangsommen aan Skeyes opgelegd om de luchtverkeersleiding te garanderen tot en met maandagochtend 9.00 uur. Als het bedrijf dat niet kan verzekeren, dan moet het een dwangsom van 250.000 euro per uur onderbreking betalen. De uitspraak kwam er nadat twee cargobedrijven die actief zijn op de luchthaven van Luik, Liege Air Cargo Handling Services (LACHS) en Cargo Airlines (CAL), een kortgeding hadden aangespannen.

Bij Skeyes heerst er al verschillende weken sociale onrust, uit protest tegen de werkdruk en arbeidsorganisatie. Doordat er te weinig luchtverkeersleiders beschikbaar waren, moest het vliegverkeer van en naar ons land al verschillende malen voor enkele uren stilgelegd worden. Dat gebeurt vooral 's nachts, waardoor er gevolgen zijn voor vrachtmaatschappijen, in het bijzonder op de luchthaven van Luik.

De rechtbank meent dat de onderbrekingen bij de luchtverkeersleider van die aard zijn dat ze "ernstige en onherstelbare schade kunnen berokkenen" aan de klagende bedrijven. Skeyes "lijkt geen enkele maatregel te hebben genomen om de uitvoering van zijn wettelijke opdracht te garanderen", meent de rechter. Zo zou het bedrijf een beroep kunnen doen op derden.

Skeyes wil voorlopig niet reageren op de beslissing van de rechter.

Meest gelezen