Videospeler inladen...

Moeder na plechtigheid voor vermoorde Daniël (9): "Hij kwam niet naar België om te sterven, dit centrum moet dicht"

Vanmiddag vond een afscheidsplechtigheid plaats voor Daniël, het 9-jarig jongetje dat vermoord werd teruggevonden in het asielcentrum van Broechem. Na de plechtigheid vraagt de moeder om het centrum te sluiten. "Ik ben naar België gekomen zodat hij hier kon opgroeien en leren. Niet om te sterven", zegt ze. Het parket had eerder laten weten dat het lichaam van de jongen is vrijgegeven. Normaal gezien wordt het lichaam maandag gerepatrieerd naar Libanon. 

Vanmiddag vond in een Brusselse moskee de afscheidsplechtigheid plaats voor Daniël. Het lichaam van de 9-jarige jongen werd woensdagmiddag teruggevonden in een gracht van het asielcentrum van Broechem, waar hij samen met zijn moeder verbleef. Vijf mannen zijn aangehouden, op verdenking van moord en gijzeling. 

Ik ben naar België gekomen zodat hij hier kon opgroeien en leren. Niet om te sterven. Dit centrum moet dicht

Moeder van Daniël

De moeder van de vermoorde Daniël is ontroostbaar. De hele plechtigheid bleef ze dicht bij de kist van haar zoon. "Ik ben naar België gekomen zodat hij hier kon opgroeien en leren", zegt ze emotioneel achteraf. "Niet om te sterven." De moeder, een oom en een nicht waren de enige familieleden die aanwezig waren bij de plechtigheid. Er was ook een televisieploeg van Al Arabia aanwezig.

Na de plechtigheid uit de moeder kritiek op het asielcentrum waar ze samen met haar zoon woonde. "Dit centrum moet dicht", zegt ze. "Het is niet bewaakt, er zijn geen bewakingscamera's." Ze wijst naar een man die niet langer in het asielcentrum verbleef. Die zou volgens haar Daniël hebben gelokt met geld.

Bekijk hier de emotionele reactie van de moeder van Daniël: 

Videospeler inladen...

Kritiek op centrum

De moeder is niet de enige die kritiek heeft op de omstandigheden in het centrum. Ook de oom van het jongetje vroeg eerder al om het asielcentrum in Broechem te sluiten. Volgens hem wordt er niet gecontroleerd en is er geen verzorging voor kinderen.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft ook bedenkingen bij de opvangcentra. De organisatie vindt dat de asielzoekers onverantwoord lang in die grote centra verblijven omdat de asielprocedure zo lang duurt. Daardoor is er veel frustratie en is het ook niet altijd veilig.

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) noemt de situatie in het centrum "niet ideaal", maar wel "redelijk". Ze wil de duur van de asielprocedure opnieuw verminderen. Fedasil, dat het centrum openhoudt, wenst momenteel niet te reageren op de vraag van de moeder en wil het verdere verloop van het onderzoek afwachten.

Onze redactie kreeg deze beelden van ontevreden bewoners in handen. De beelden zijn gemaakt in Blok C van het centrum, hetzelfde deel waar Daniël en zijn moeder verbleven: 

Videospeler inladen...

Eerder bevestigde het parket dat het lichaam van de jongen wordt vrijgegeven. Dat betekent dat het lichaam niet meer nodig was voor het gerechtelijk onderzoek. Het lichaam van Daniël wordt normaal maandag gerepatrieerd naar Libanon. Daniël is zelf van Palestijns-Libanese afkomst en ook zijn vader bevindt zich in Libanon.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Meest gelezen