Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Duizend mensen in quarantaine op Amerikaanse universiteiten door het risico op de mazelen

Meer dan duizend studenten en medewerkers van twee universiteiten in Los Angeles (VS) zijn tijdelijk in quarantaine geplaatst, omdat ze mogelijk besmet raakten met de mazelen. Aan de betrokken personen is gevraagd om thuis te blijven, geen contact te hebben met anderen én ze zijn verplicht symptomen van de ziekte te melden. Het gaat om een van de omvangrijkste quarantainebevelen uit de geschiedenis van Californië.

De maatregelen kwamen er nadat bleek dat twee mensen die de mazelen hadden opgelopen studenten waren aan de California State University (Cal State L.A) en de University of California (UCLA, foto). Alles samen kregen meer dan duizend personen, die niet onmiddellijk een bewijs van vaccinatie konden voorleggen, de mededeling om thuis te blijven. 

Indien blijkt dat nog andere mensen op de campussen besmet zijn geraakt met de mazelen, wordt de quarantaine mogelijk uitgebreid, indien nodig tot het einde van dit schooljaar. Het duurt zo'n tien dagen voor de ziekte zich manifesteert of de eerste symptomen duidelijk worden.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Trump benadrukt belang van vaccinatie

De Verenigde Staten kampen op dit moment met de ergste mazelenepidemie sinds 2000. Het Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention) liet recent weten dat dit jaar al 695 gevallen van de mazelen werden vastgesteld.

Mensen weigeren steeds vaker om zich in te enten, uit religieuze of filosofische redenen. President Donald Trump heeft daarom gisteren het belang benadrukt van een vaccinatie. "Dat is heel belangrijk", zie hij vanuit het Witte Huis. In zijn verkiezingscampagne had Trump nog getwijfeld aan het nut van vaccinaties. In 2012 bracht hij het in verband met autisme. Artsen ontkennen met klem dat er een link is.

Meest gelezen