Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Tesla-topman Elon Musk mag niet meer álles tweeten: regeling getroffen met Amerikaanse beurswaakhond

Elon Musk en de Amerikaanse beurswaakhond SEC hebben een akkoord bereikt over het Twittergebruik van de Tesla-topman. Musk kwam in opspraak na enkele tweets die de beurskoers konden beïnvloeden. 

Even terug naar augustus vorig jaar. Elon Musk, de man achter autoproducent Tesla, tweet dat hij zijn bedrijf van de beurs wil halen voor 420 dollar per aandeel. Wat volgt is een stormloop op de aandelen van de producent van elektrische auto's. Het aandeel schoot zo maar even 11 procent omhoog. 

Even later bleek dat de plannen behoorlijk voorbarig waren en ondertussen is het hele plan al van tafel geveegd. Wie niet kon lachen, was de Amerikaanse beurswaakhond, die met een onderzoek startte. Musk had zich mogelijk schuldig gemaakt aan fraude en het manipuleren van de beurskoers. 

Na wat commotie werd er een schikking getroffen. Musk moest aftreden als voorzitter van de raad van bestuur - hij bleef wel CEO - en hij moest een boete van 20 miljoen euro betalen, bedoeld voor de investeerders die schade hebben geleden. Bovendien mochten er ook niet meer zulke verrassende tweets verschijnen. 

In februari volgde er echter een nieuwe tweet, waarin Musk aankondigde dat Tesla dit jaar 500.000 auto's zou produceren. Volgens de beurswaakhond waren dat cijfers die nog nergens waren aangekondigd en dus was de tweet in strijd met de overeenkomst. 

Nu zijn de regels voor het Twittergebruik van Musk aangescherpt. De topman mag, zonder goedkeuring van de juridische dienst van Tesla, niet langer tweeten over onder meer de financiële toestand van het bedrijf, de productieaantallen en alle mogelijke of voorgestelde fusies en overnames.

Het botert al een tijdje niet tussen de beurswaakhond en Musk. De Tesla-topman haalde al enkele keren fors uit naar de waakhond. Zo noemde hij de SEC eerder al "Shortseller Enrichment Commission", in plaats van de officiële "Securities and Exchange Commission". Shortsellers profiteren van de koersdaling van een aandeel. Daarmee liet hij uitschijnen dat de speculanten gesteund worden door de beurswaakhond. 

Meest gelezen