AFP or licensors

Na 19 dagen schoolstaking: 600.000 leerkrachten vanaf maandag weer voor de klas in Polen

Na negentien dagen zit de grote onderwijsstaking in Polen er - voorlopig - op. Maar liefst 600.000 leerkrachten legden de afgelopen drie weken het werk neer omdat ze meer loon eisen. Concrete maatregelen kwamen er niet. "Maar de maatschappelijke druk werd te groot", zegt correspondent Marc Peirs.

Op maandag 8 april legden zo'n 600.000 Poolse leerkrachten het werk neer. Toen al ging het om de grootste onderwijsstaking in het land sinds de val van het communisme in 1989. De leerkrachten vinden dat ze onderbetaald zijn en eisen een hoger loon. 

Hoewel de regering niet echt met concrete maatregelen kwam, is de staking nu - na 19 dagen - toch (voorlopig) gestopt. "De maatschappelijke druk werd te groot", zegt Marc Peirs in "De ochtend" op Radio 1. "Ouders hadden steeds meer het gevoel dat hun kinderen gegijzeld werden. Begin mei zijn het hier eindexamens in het laatste jaar van het middelbaar. Dat zijn belangrijke examens en mensen vreesden echt een enorme chaos."

(Lees verder onder de foto.)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Maar iedereen beseft wel dat er iets moet veranderen", zegt Peirs. "Een beginnende leerkracht verdient hier 450 euro, iemand met veel jaren op de teller gaat naar zo'n 1.000 euro. Polen mag dan wel een goedkoop land zijn - voor een brood betaal je 60 cent, voor een kilo appelen 50 cent -, met zo'n loon spring je niet ver. Bovendien ligt het gemiddelde loon in Polen op 1.124 euro. De leraren zitten daar dus wel onder."

De regering wil wel tegemoetkomen aan de vragen van de leraren, maar wil het "globaler" bekijken. "Er wordt nu een dialoog opgestart over de kwaliteit, de organisatie en de verloning van het onderwijs. Gisteren was er al een eerste bijeenkomst met ouders, leraren, de regering en ngo's."

Er wordt nu een dialoog opgestart over de kwaliteit, de organisatie en de verloning van het onderwijs

"De regering heeft er alle belang bij dat die dialoog lukt", zegt Peirs. "Die 600.000 leraren zijn ook kiezers. Daarnaast spreekt de vakbond ook niet van een stopzetting van de staking, maar wel van een opschorting. Als de dialoog mislukt, dan kan er misschien in september weer worden gestaakt. Dat zou heel ongelegen komen voor de regering, aangezien er in oktober parlementsverkiezingen zijn."

Beluister hier het gesprek met Marc Peirs in "De ochtend":

Meest gelezen