Uit "Tiny leert paardrijden" - Marcel Marlier

Originele tekeningen van "Tiny" halen meer dan half miljoen euro op veiling

"Tiny", het meisje uit de gelijknamige kinderboekenreeks, heeft hoge ogen gegooid op een veiling in Parijs. Zevenentwintig originele tekeningen van de Belgische illustrator Marcel Marlier die uit verschillende avonturen van "Tiny" (originele titel: "Martine") komen, brachten 559.000 euro op. Dat is bijna drie keer meer dan verwacht.

Eén gouache (waterverfschilderij) haalde bijna 50.000 euro. Het was de eerste keer dat de tekeningen werden aangeboden op een veiling, én ze werden ook allemaal verkocht, voor driekwart aan buitenlandse verzamelaars. De waarde van elke tekening werd geschat op 4.000 tot 7.000 euro. Maar daar werd dus ruim over geboden. 

Marcel Marlier

Het verhaal achter "Tiny"

Tiny wordt geboren in de jaren 50. Op vraag van uitgeverij Casterman slaan illustrator Marcel Marlier en auteur Gilbert Delahaye de handen in elkaar om een jonge heldin te creëren voor lezers van 5 tot 8 jaar. In 1954 komt het eerste boek uit, "Tiny op de boerderij".

De reeks is een succes bij jonge meisjes. Tiny beleeft telkens opnieuw avonturen die aansluiten bij hun leefwereld: "Tiny neemt de trein", "Tiny gaat naar zee", "Tiny gaat op ballet"... . Als Delahaye sterft in 1997, werkt Marlier samen met zijn zoon Jean-Louis aan de boeken. In 2010 komt het 60e en laatste verhaal uit. Marcel Marlier sterft in 2011 op 80-jarige leeftijd.

Verschillende generaties kinderen zijn opgegroeid met de boeken van Tiny. Wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht en de boeken zijn vertaald in 35 talen. 

Bekijk hier de tekeningen en het gesprek met de zoon Van Marcel Marlier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen