Vermoedelijk kopstuk diamantroof in Zaventem overgeleverd aan ons land

Het vermoedelijke kopstuk achter de spectaculaire diamantroof op de luchthaven van Zaventem in 2013, is overgeleverd aan ons land. Dat bevestigt het parket van Halle-Vilvoorde. 

Marc Bertoldi wordt gezien als het brein achter de overval waarbij voor 37 miljoen euro aan diamanten werd gestolen. Omdat de man in Frankrijk een celstraf uitzat, kon hij de voorbije zes jaar niet terechtstaan in ons land. Achttien andere verdachten werden wel berecht, maar die werden allemaal vrijgesproken.

Spectaculaire roof

Acht zwaarbewapende gangsters reden in februari 2013 de tarmac op van Brussels Airport. Ze haalden er 121 pakketjes uit de laadruimte van een vliegtuig. De buit, diamanten ter waarde van 37 miljoen euro, werd nooit teruggevonden.

Het gerechtelijke onderzoek bracht negentien verdachten in kaart, waaronder de notoire Franse crimineel Marc Bertoldi. Hij zou de roof gepland hebben en zou een deel van de buit hebben doorverkocht.

Lange procedure

Bertoldi betaalde een borgsom van 20.000 euro en kwam vrij onder voorwaarden. Hij werd in tussentijd wel in Frankrijk veroordeeld tot 8 jaar cel voor de ontvoering van Stéphanie Turci, de vriendin van de baas van de toenmalige Formule 1-baas van Lotus.

Door een lacune in de wet kon de man daardoor niet worden overgebracht naar ons land om samen met de andere verdachten terecht te staan op het proces over de spectaculaire diamantroof. In mei vorig jaar werden de achttien andere verdachten vrijgesproken door de correctionele rechtbank door een gebrek aan bewijs. Het parket ging wel in beroep, maar dat proces vindt pas plaats in 2020.  

Bertoldi werd onlangs overgeleverd aan ons land omdat hij zijn straf in Frankrijk heeft uitgezeten. Hij zit in de cel in afwachting van zijn proces over de diamantroof, dat van start gaat op 10 mei.

Meest gelezen