AFP or licensors

Meer dan duizend erfgoedexperts: "Niet overhaasten bij heropbouw Notre-Dame"

In een open brief aan president Macron vragen meer dan 1.170 Franse en buitenlandse experts dat de regels voor de bescherming van erfgoed worden gerespecteerd, bij het herstel van de Notre-Dame. In plaats van snel moeten we voorzichtig zijn, vinden de deskundigen.

Architecten, museumdirecteuren, erfgoedkenners, professoren uit Frankrijk en daarbuiten schrijven collectief een open brief aan de Franse president Emmanuel Macron. Ze vragen hem om voorzichtig en niet overhaast te werk te gaan bij de heropbouw van de Notre-Dame. Macron had zich sterk gemaakt dat de kerk binnen de vijf jaar hersteld zou zijn van de zware brand.

Meneer de president, laat de erfgoedexperts niet links liggen!

Deze werf wordt complex, stellen de deskundigen vast. We moeten dat "niet verstoppen achter een façade van doortastendheid. Laten we de tijd nemen om de goede weg te vinden." Een goede diagnose stellen kost tijd, en dat gaat in tegen de politieke agenda, beseffen ze. "Een verminkte Notre-Dame weegt op het imago van het land." En toch is het nodig  om grondig over de toekomst na te denken

De experts zijn er vooral voor beducht dat, omwille van de snelheid, een loopje wordt genomen met de erfgoedregels. Dat kan niet, vinden ze. "De heropbouw moet nauwgezet, overdacht en deontologisch correct gebeuren."

Volgens de ondertekenaars is ook jarenlang te weinig geïnvesteerd in het onderhoud van monumenten in Frankrijk. 

Het Franse ministerie van Cultuur heeft al gereageerd op de open brief: "Het is geenszins de bedoeling om de basisregels voor de bescherming van het erfgoed te omzeilen."

Meest gelezen