Hans Noyelle

Club Brugge-stadion afgelopen nacht beklad met graffiti, vermoedelijk door Anderlechtfans

Het Jan Breydelstadion van Club Brugge is afgelopen nacht beklad met paarse graffiti, met slogans als "Leko = dief", "Ultra's RSCA" of "We do what we want". Vermoedelijk gebeurde dat door de harde kern van Anderlechtsupporters. De politie onderzoekt de zaak en intussen zijn de reinigingsacties al volop aan de gang.

In de aanloop naar de voetbaltopper tussen Club Brugge en Anderlecht vanavond, is het stadion van Club Brugge afgelopen nacht beklad met graffiti. In paarse verf werden er slogans als "We are RSCA", "We do what we want" of " Leko = Dief" gespoten. Op enkele muren staat ook MA03, wat staat voor Mauves Army, een van de supportersgroepen van Anderlecht.

"Het zou de conciërge van het stadion zijn die de personen op heterdaad betrapt heeft. Maar die hebben het op een lopen gezet, waardoor ze niet konden gevat of geïdentificeerd worden", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). "Dit is een teken van vijandschap, een macht die men wil tonen vanuit een beperkte groep Anderlechtsupporters om te zeggen dat zij de baas zijn in het stadion van Brugge, wat uiteraard niet het geval is. Dit hoort niet bij de sport."

Lees verder onder de foto.

Het ziet er dan ook naar uit dat de graffiti aangebracht werd door Anderlechtfans. De politie van Brugge is een onderzoek gestart en doet momenteel volop vaststellingen. Intussen is er ook een grote reinigingsactie aan de gang, het grootste deel van de graffiti is al opnieuw overschilderd. "We zouden niet willen dat dit als een soort ereteken aanzien wordt voor de enkele gewelddadige supporters van Anderlecht. We zullen dan ook proberen om de tags te verwijderen of te overschilderen", zegt De fauw. 

We zouden niet willen dat dit als een soort ereteken aanzien wordt voor de enkele gewelddadige supporters van Anderlecht

De match tussen Club Brugge en Anderlecht vanavond wordt als een verhoogde risicomatch aanzien. Er zijn dan ook extra maatregelen en de politie is extra waakzaam rond het stadion.

Anderlecht is verbijsterd: "Enkelingen schaden imago Anderlecht en zijn fans"

Voetbalclub Anderlecht zelf is verbijsterd over het vandalisme. "De club betreurt en veroordeelt deze feiten ten zeerste. Wij zijn ervan overtuigd dat dit het werk is van enkelingen, die met een dergelijke daad het imago van de club en van de RSCA-fans schaden."

De club blikt ook nog even vooruit: "Onze veiligheidsdiensten staan in nauw contact met die van Brugge. Alle maatregelen worden genomen om de wedstrijd van vanavond rustig te laten verlopen. We rekenen op een sportieve houding van onze fans in en rondom het stadion van Brugge."

Meest gelezen