Caro De Brouwer

Geen toeristen, wél vrijwilligers. Vlaamse heeft unieke toegang tot Faeröer-eilanden: "Speciale sfeer"

De Deense eilandengroep Faeröer is dit weekend verboden terrein voor toeristen. Wie er wél mag rondlopen? Zo'n honderd vrijwilligers, die de eilanden twee dagen lang kwamen opkuisen en onderhouden. "Een speciale sfeer. En ook echt wel nodig", zegt de Vlaamse Caro De Brouwer, die mee ging helpen. 

Zo'n twee jaar geleden bezocht Caro De Brouwer de Faeröer, de eilandengroep die jaarlijks door zo'n 100.000 bezoekers wordt bezocht. De Faeröer, oftewel de "schaapeilanden", zijn een ware toeristische trekpleister voor Denemarken. 

(lees verder onder de kaart)

"Door de mooie natuur heb ik een nauwe band onderhouden met de eilanden via sociale media", zegt De Brouwer in "De ochtend" op Radio 1. "Daar zag ik een tijdje geleden een oproep van de toeristische dienst. Ze zochten vrijwilligers om de eilanden te komen onderhouden."

Caro De Brouwer

Samen met zo'n honderd anderen trok de Vlaamse dit weekend naar de eilandengroep. In ruil voor de noeste arbeid krijgen ze drie dagen kost en inwoon. Bovendien krijgen ze de unieke kans om er helemaal alleen rond te lopen. "Dit is echt wel een speciale ervaring, heel leuk."

Caro De Brouwer

"We hebben dit weekend vooral de wandelpaden onderhouden", zegt De Brouwer. "Daarnaast hebben we ook vuilnisbakken gezet en infoborden geplaatst. Zo kunnen toeristen lezen wat ze wel en niet mogen doen. In de zomer komt hier heel wat volk over de vloer. Als je dan niet zegt wat wel of niet mag, dan wordt het hier snel een zootje. Het is belangrijk dat er hier nog genoeg natuur overblijft."

Beluister hieronder het gesprek in "De ochtend":

Caro De Brouwer
Caro De Brouwer

Bekijk hieronder enkele beelden van het weekend:

Videospeler inladen...

Meest gelezen