© 2018 SOPA Images

Kinderen van verkrachte Jezidi-vrouwen niet welkom in eigen gemeenschap

In Irak aanvaarden de religieuze leiders van de Jezidi’s geen kinderen van vrouwen die door IS-terroristen zijn verkracht. Even leek er een doorbraak te komen, maar de deur blijft toch dicht voor de kinderen en bijgevolg ook vaak hun moeders.

De Jezidi’s in Sinjar, in het noorden van Irak, hadden het de voorbije jaren zwaar te verduren van terreurbeweging Islamitische Staat. De Jezidi’s zijn een Koerdische religieuze en etnische minderheid. IS viel hun gebied aan, joeg honderdduizenden op de vlucht en sleepte de vrouwen mee als seksslavinnen naar Syrië of nog verder.

Uit die verkrachtingen werden ook kinderen geboren. Over hun lot is lang gedebatteerd. Volgens de religieuze traditie moeten Jezidi’s binnen de gemeenschap trouwen, anders zijn hun kinderen geen Jezidi's. 

De hoogste spirituele raad had eerder deze week beslist dat hij een uitzondering zou toelaten op de regel. Verkrachte vrouwen met kinderen zouden niet langer voor de verscheurende keuze staan om ofwel hun kinderen achter te laten ofwel niet naar huis te kunnen.

Enkele dagen later is de uitzondering weer teruggedraaid. “Die geldt niet voor kinderen geboren na een verkrachting,” zegt de hoogste Jezidische raad nu.

Vorig jaar kreeg een van de getroffen Jezidi-vrouwen, Nadia Murad Basee, de Nobelprijs voor de vrede, omdat ze zich inzet voor het lot van slachtoffers van verkrachting als oorlogswapen. Ze was een maand geleden op bezoek in het Vlaams Parlement. En eerder deze week sprak ze in de VN-Veiligheidsraad over de dringende noodzaak om de IS-daders te berechten. Nadia Murad wordt in haar strijd bijgestaan door advocate Amal Clooney.

Als gevolg van de aanvallen van IS sloegen honderdduizenden Jezidi's op de vlucht in Irak. Ze verblijven nog altijd in vluchtelingenkampen, onder leiding van de Koerden. In Nederland is er discussie, omdat de regering Jezidi-vluchtelingen wil terugsturen naar Irak.