Franse president Macron wil Europees front bouwen tegen eurosceptici en populisten

De Franse president Macron is achter de schermen, en in stilte, volop aan het lobbyen om een Europees blok te vormen tegen nationalistische partijen. Dat heeft een van Macrons campagneleiders gezegd in een interview met VRT-correspondent Frank Renout.

Macron heeft zogenoemde "ambassadeurs" kriskras door Europa gestuurd. Het gaat om een team van ongeveer tien topmensen van zijn partij La République en Marche (LREM). “We hebben tot nu toe 20 landen bezocht en daar met 60 politieke partijen gesproken”, zegt Garance Pineau. Zij is officieel "directeur diplomatieke relaties" van het campagneteam van LREM. ”Wij willen samen met andere partijen in andere landen een nieuwe politieke beweging creëren in het Europees Parlement, die ideologisch in het centrum zit.”

De missie is vanaf september vorig jaar in stilte uitgevoerd. Want de belangen zijn groot en de opdracht is op zijn zachtst gezegd delicaat. President Macron wil namelijk af van de huidige liberale fractie in het Europees Parlement, ALDE. Tot nu toe werd daarmee samengewerkt. Maar er gaat iets nieuws gebeuren, vertelt Pineau. ”We willen alleen de structuur van ALDE blijven gebruiken. Onze nieuwe Europese beweging moet een nieuwe naam krijgen, een nieuwe identiteit krijgen en breder worden: er komen nieuwe leden bij.”

Alleen op die manier kan die "centrumfractie" uitgroeien tot misschien wel de op een na grootste coalitie in het Europees Parlement, achter de conservatieve EVP, is de gedachte. En daarmee zou Macrons centrumfractie een blok kunnen vormen tegen eurosceptici.

Met name de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini wil in het Europees Parlement graag een coalitie vormen met gelijkgezinde nationalistische en eurosceptische partijen uit andere landen. Afgelopen week was in Praag nog een bijeenkomst waar onder anderen Gerolf Annemans, de Nederlander Geert Wilders en de Franse Marine Le Pen waren.

Om daar een groot en breed blok tegenover te zetten, stuurt Pineau dus teams langs alle Europese lidstaten. ”We praten met politieke geestverwanten, maar ook met anderen: we zoeken breed naar partners.”

In Athene werd overleg gevoerd met de linksradicale regeringspartij Syriza, in Polen zaten ze aan tafel met centrumrechtse politici. In België werd gesproken met de ideologische geestverwanten: de Franstalige MR en de Vlaamse Open VLD. ”Met premier Michel spreken we vaker. Hij is een belangrijke partner.”

Garance Pineau kan nog niet zeggen hoe ver de internationale onderhandelingen staan en welke partijen steun hebben toegezegd. ”We praten nog, het is nog in voorbereiding.” Maar het zal vanzelfsprekend vooral afhangen van de kiezers: alleen als zij Macron en zijn potentiële partners genoeg stemmen geven, zal het mogelijk zijn om in het Europees Parlement ook een fractie van formaat te vormen. "Wij hopen erop de op een na grootste te worden, achter de conservatieve EVP”, aldus Pineau.

Meest gelezen