Weer gele paraplu's in de straten van Hongkong: massaal protest tegen nieuwe uitleveringswet

Vele tienduizenden Hongkongers zijn op straat gekomen uit protest tegen mogelijke uitleveringen van politieke verdachten aan het centrale gezag in China. Net als bij de grote betogingen van vijf jaar geleden droegen ze gele paraplu's.

Volgens de politie waren er 22.800 betogers in het winkelcentrum van Hongkong, volgens de organisatoren tien keer zoveel. De manifestanten zijn bezorgd over een nieuwe wet, waarbij verdachten kunnen worden uitgeleverd aan het centrale gezag in China. 

Veel Hongkongers vrezen dat politieke tegenstanders voortaan kunnen worden berecht door de centrale Chinese overheid, wat de juridische onafhankelijkheid van Hongkong zou aantasten.

Hongkong stond tot 1997 onder Brits bestuur en heeft sindsdien een aparte status binnen China, met meer economische, politieke en juridische vrijheid, voor een overgangstermijn van 50 jaar. Maar veel inwoners vinden dat de greep van Peking te groot wordt.

Lees verder onder de foto:

AFP or licensors

De terugkeer van de gele paraplu's

Nogal wat betogers droegen een gele paraplu, als symbool van het verzet tegen het centrale gezag in China. In 2014 werd het leven in Hongkong 79 dagen stilgelegd door massabetogingen en sit-ins, ook om meer inspraak en zelfbeschikking te eisen. Manifestanten droegen toen gele paraplu's, om zich te beschermen tegen traangas. 

Eerder deze week, vijf jaar na de feiten dus, werden negen leiders van de "Umbrella movement" tot maximaal zestien maanden cel veroordeeld, volgens een wet uit de tijd dat Hongkong nog een Britse kroonkolonie was.

Bekijk hier beelden van gele paraplu's in de straten van Wan Chai:

Videospeler inladen...

Meest gelezen