Videospeler inladen...

Charles Michel over slechte peiling MR: "Betalen zware prijs voor beslissing N-VA om regering te laten vallen"

Premier Charles Michel (MR) denkt dat zijn partij een zware prijs betaalt voor de beslissing van de N-VA om uit de federale regering te stappen, eind vorig jaar. Dat zegt hij in "De zevende dag". Over zijn toekomst na de verkiezingen laat hij niet in zijn kaarten kijken. "Kandidaat-premier? Dat is te voorbarig."

De Franstalige liberalen van premier Michel doen het niet goed. Uit de laatste peiling, die begin deze week verscheen, bleek dat de MR op de derde plaats zou staan in Wallonië met 18,3 procent, zo maar even 7,5 procentpunten minder in vergelijking met de vorige Kamerverkiezingen vijf jaar geleden. En ook premier Michel zelf tuimelt naar beneden in de populariteitspoll. 

Dat de peilingen een trend tonen, dat ontken ik niet

"Ik blijf altijd rustig met peilingen", reageert Michel vanochtend in "De zevende dag". "Wat telt, zijn de resultaten op 26 mei zelf. Maar dat de peilingen een trend tonen (een negatieve voor zijn partij, nvdr.), dat ontken ik niet. Ik ben er mij bewust van dat wij als MR een zware factuur betalen na de keuze van de N-VA om de regering te laten vallen. Maar er zijn nog veel mensen die nog niet met zekerheid weten voor wie ze gaan stemmen. De komende weken worden dan ook belangrijk."

De MR nam ook een risico, vijf jaar geleden, door als enige Franstalige partij in een federale regering met N-VA, CD&V en Open VLD te stappen. Een "kamikaze-regering", werd er voorspeld. "Maar dat is het niet geworden", zo zegt Michel duidelijk. "Ik denk dat ik moedig ben geweest door te kiezen voor stabiliteit. We hebben gekozen voor meer jobs, het versterken van de competitiviteit van bedrijven en meer investeringen. Tot de val van de regering hebben we aangetoond dat we het land hebben kunnen besturen."

Kandidaat-premier? Dat is te voorbarig op dit moment

En wat na de verkiezingen? Is Michel kandidaat om zichzelf op te volgen als premier? "Dat is te voorbarig op dit moment. Ik wil tot op de laatste dag van deze legislatuur voortwerken", zegt hij. En ook de vraag of hij opnieuw als enige Franstalige partij in een federale regering zal stappen, blijft onbeantwoord. "Vier jaar geleden was dat mogelijk, want het programma was overtuigend. Na de verkiezingen zullen we moeten zien wat er gebeurt."

De premier waarschuwt ook nog voor onbestuurbaarheid na de verkiezingen. "De alliantie van de PS, Ecolo, PTB en ook de N-VA is een gevaar voor institutionele chaos. Zo heb ik Jan Jambon (de kandidaat-premier voor de N-VA, nvdr.) al horen zeggen dat de onbestuurbaarheid van België en de splitsing van het land een reële mogelijkheid zijn."

"Voor mij is het duidelijk dat de linkse partijen belastingpartijen zijn, die belastingen willen heffen tegen hardwerkende mensen", zegt Michel. "Ik ken de programma's van onder meer Ecolo en Groen. De afgelopen vier jaar hebben ze altijd gestemd tegen de vermindering van belastingen die werken."

De linkse partijen zijn belastingpartijen, die belastingen willen heffen tegen hardwerkende mensen

En ook het plan waarbij er eerst deelstaatregeringen worden gevormd en pas daarna de federale, maakt Michel ongerust. Als de peilingen werkelijkheid worden, dan zou het kunnen dat er in Vlaanderen een centrumrechts beleid komt, in Wallonië eerder links. En die federaal combineren, is allesbehalve evident. "Maar op federaal niveau zitten fiscaliteit, veiligheid, migratie, enzovoort. Dat zijn belangrijke thema's voor de mensen hier. We moeten het land verder hervormen."

Maar het migratiepact - waarover de regering eind vorig jaar is gevallen - mag niet meer terug op tafel komen, zo benadrukt Michel. "We zijn geloofwaardig. Het is de N-VA die de laatste maanden voor het verdrag plots een bocht nam. Er zijn grote uitdagingen op vlak van migratie en terrorisme. Daar is net meer samenwerking voor nodig."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Charles Michel in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen